ДСБ питат Калфин какво се прави за връщане на архиви от Русия

ДСБ питат Калфин какво се прави за връщане на архиви от Русия

Демократи за силна България (ДСБ) събраха 87 депутатски подписа в подкрепа на инициативата на фондация "Свободна и демократична България" за връщане на български архиви, които се намират в Русия, съобщиха от пресцентъра на партията в сряда. По този повод народните представители Веселин Методиев, Васил Паница и Иван Иванов са задали въпрос към министъра на външните работи Ивайло Калфин за стъпките, предприети от правителството за връщане на отнетите от България архиви.

Веднага след 9 септември 1944 година голяма част от архивите на Министерския съвет, на Министерството на външните работи, на Министерството на войната и на тайния кабинет на двореца са конфискувани от Съветската армия и са изпратени в Съветския съюз, припомня пресцентърът. Тези архиви са част от българската история и представляват важен източник на национална памет. Затова мястото им е в България, а не в чужда държава.

Веселин Методиев, който бе директор на Главно управление на архивите до 1993 г., обясни пред Mediapool, че съветските войски са иззели документацията с мотива, че ще съдят виновниците за Втората световна война или България като участник в Тристранния пакт. Някои от документите, като дневника на Богдан Филов, са върнати. Но част от дипломатическата документация е останала в Москва. Методиев обясни обаче, че има оставени достатъчно ясни следи какво е взето и какво не.

Докато е бил шеф на Държавния архив, Методиев е разговарял с един от тогавашните зам.-директори на руския архив, за да се извърши справка в московските фондове и българската страна да получи отговор за наличната документация и нейното връщане. След уволнението му през май 1993 г. Методиев няма представа дали в България е получен някакъв отговор.

В един кратък период в началото на 1990-те години имаше отваряне на архивите на държаните органи на Съветския съюз и на КПСС. Но в средата на 90-те години режимът отново бе затегнат и достъпът до архива е бил силно затруднен, каза още Методиев. Той не изключва възможността руската страна да откаже връщането на архивите, тъй като тя „има мания за секретност“. Например и до ден днешен изследователи на 19 век , на периода след Освобождението и периода на Стамбловото управление се оплакват от липса на информация от руски архиви.Според него количеството иззети от архиви може да се окаже огромно – стотици линейни метри с папки.

Инициаторът за събирането на подписката Васил Паница каза пред Mediapool, че е повече от нормално архивите на една държава да се намират в собствената ѝ столица, а не в чужда. Аз мисля, че архивите на другите източноевропейски страни, попаднали в Москва по един или друг начин след Втората световна война, бяха върнати. Редно е да се върнат и българските архиви, това ще осветли историята ни по-пълно. Подписката на депутатите и тази в интернет ще бъде представена на президента Първанов, но вероятно това ще бъде инициатива на „Свободна и демократична България“, каза още Васил Паница.

ДСБ настоява правителството да предприеме адекватни действия за незабавно връщане на отнетите от България архиви.

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с председателя на фондация „Свободна и демократична България“ Димитър Паница, след което партията обяви, че подкрепя инициативата.

Над 1200 граждани са се подписали под апела за връщане на архивите от бившия Съветски съюз. Апелът е на адрес http://www.bgpetition.com/za-bulgarskite-archivi/index.html

Споделяне

Още по темата

Още от България