ДСБ поема инициативата за създаване на общ опозиционен блок

Радан Кънев, Сн: БГНЕС

Това Народно събрание ще има кратък живот и е нужно да се създаде нов опозиционен блок, който да представя най-вече средната класа, обяви в понеделник претендентът за лидер на ДСБ Радан Кънев. Той допълва, че това изразява и позиция на ръководството в оставка на партията.

Очаква се мандат за преговори с други партии да бъде даден на 23 юни от Националното събрание на ДСБ. Предполага се, че форумът ще избере Кънев за приемник на Иван Костов начело на партията.

"Протестите от изминалите дни са протести на 21 век и за 21 век, и показват, че са необходими нови парламентарни избори", каза Кънев, прогнозирайки, че парламентарни избори ще има твърде скоро.

Той допълни, че колкото по-многобройни са демонстрациите, толкова по-незабелязани ще останат провокаторите и протестите ще запазят мирния си характер.

"Искаме да поздравим българските граждани за протестите. Това е протест на българската средна класа, който е насочен към бъдещето. За първи път в историята на Прехода виждаме нещо подобно“, коментира Радан Кънев.

ДСБ не успя да влезе в парламента на последните избори, постигайки резултат от близо 3 процента. Преди това партията не успя да направи коалиция със "Синьо единство", където членуват отцепилите се от СДС Надежда Михайлова и Мартин Димитров. Причините за неслучилото се обединение остават твърде неясни, още повече, че двете партии бяха обявили намерения да се слеят в една формация.

В понеделник Радан Кънев отклони въпроса с кого ще се преговаря за създаването на новия опозиционен блок.

"Не сега е времето да изреждат абревиатури на партии, които да влязат в него, за да не бъде ДСБ обвинена, че се опитва да яхне протестите и да се провали по-голямата кауза на протестиращите", каза Кънев.

Според него този парламент е изчерпал възможностите си и не може да приеме нов качествен Изборен кодекс, както и че няма верен ход за нов председател на ДАНС. Той отхвърли като невероятна и възможността да се свика Велико Народно събрание, за което ГЕРБ обяви, че ще работи.

"Кой ще свика ВНС, когато в момента няма обикновено мнозинство, а да не говорим за квалифицирано, каквото е нужно за подобен акт. Не виждам как това управление ще продължи при тази конфигурация. Още повече, че не само отвън, но и в БСП има тежки проблеми", коментира бившият заместник-председател на Народното събрание и бивш депутат от ДСБ Екатерина Михайлова.

ДСБ декларира, че категорично ще се противопостави на опитите на Борисов и Цветанов да се скрият зад протестите, защото в голяма степен са виновни за тях.

"Надявам се този граждански протест и енергия да се запазят, независимо от това кой е управляващ", допълни Екатерина Михайлова.

Споделяне

Още от България