ДСБ поиска "Лукойл" да се разследва за данъчни измами

Партията пита как рафинерията е на загуба при най-голямо оскъпяване на дизела в Европа

ДСБ поиска "Лукойл" да се разследва за данъчни измами

Рафинерията "Лукойл Нефтохим" да бъде разследвана за данъчни измами и да се изясни как работи на загуба при положение, че цените на бензина и дизела в България се формират с най-големите индустриални компоненти (индустриален маржин) в ЕС. Това поиска в понеделник партията "Демократи за силна България" (ДСБ), изнасяйки данни за цените и налозите върху бензина и дизела в страните от Европейския съюз за 5 март 2012 г. от сайта energy.eu.

Цитираният индекс показва какво остава за производителя на горивото и бензиностанциите, ако бъдат извадени всички останали фактори, които влияят на цените на горивата - ДДС, акциз и стойност на суровия петрол.

Българският дизел е безспорен лидер в ЕС с индустриално оскъпяване от 0.242 евро, сочат данните, предоставени от ДСБ. На второ и трето място са Гърция (0.239 евро) и Дания (0.238 евро). При бензина ситуацията е почти същата. Там България е на второ място с индустриално оскъпяване от 0.203 евро след Дания с 0.213 евро.

От ДСБ заявиха, че данните водят от сериозни съмнения за злоупотреби в "Лукойл Нефтохим". Десните поискаха Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заедно с транспортното министерство да извършат спешен анализ за дейността на рафинерията, която преди десетина дни обясни високите цени на горивата у нас с високите борсови цени на петрола и големите акцизи.

Компанията тогава дори се оплака, че е на загуба от 1 процент при преработката на бензина, а в понеделник часове след пресконференцията на ДСБ разпространи справка от цитирания от партията сайт, която действително се различава от дадената от ДСБ и в нея т.нар. маржин е по-нисък.

Членът на Националното ръководство на ДСБ Димитър Бъчваров обясни пред Mediapool, че дадените на журналистите данни са свалени от сайта рано сутринта на 5 март и това е видно от датата на справката. Той недоумява защо има разлика часове по-късно и единственото обяснение за това е евентуално обновяване на данни за деня след изтеглянето на информацията от ДСБ. "Ние нямаме интерес да манипулираме данни, които лесно могат да се проверят", заяви Бъчваров. Според него в случая по-важна е тенденцията, а за две седмици назад тя сочи, че у нас цените на горивата са сред най-скъпите, както и маржинът за българския преработвател е сред най-високите в Европа.

"От две седмици например Швеция е с доста по-нисък маржин от България, а там при производството на бензин и дизел се отчитат печалба, а "Лукойл Нефтохим" отчита загуба. Държавата трябва да провери защо и да даде отговор на обществеността", коментира Бъчваров.

Преди това ДСБ призова да се назначи цялостна данъчна ревизия от финансовото министерство, а ДАНС бе приканена да извърши проверка дали се перат пари през рафинерията.

"Вече четири години "Лукойл Нефтохим" отчита загуби, въпреки че работните заплати са пет пъти ниски от тези в ЕС и 8 пъти по-ниски от тези в Швеция, където местната рафинерия отчита печалба от 10 евро на всеки преработен тон суров петрол. Това води до сериозни съмнения за тежки данъчни злоупотреби, прехвърляне на печалби към дъщерни дружества или офшорни фирми, както и за пране на пари. Когато фактите говорят, нека спекулантите замълчат", заяви членът на Националното ръководство на ДСБ Димитър Бъчваров.

"С това приключва дебатът дали българските горива са най-евтини в целия ЕС. Дизелът е България е по-скъп дори и от този в Люксембург, а Люксембург и Катар са страните с най-висок жизнен стандарт в света. Не може да няма отговор на българската държава. "Лукойл Нефтохим" е една от компаниите с най-голямо директно влияние върху данъкоплатците", добави евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов.

По темата за посещението в България на шефа на "Газпром" Алексей Милер миналата седмица, Бъчваров коментира, че резултат от срещата няма.

"Резултатът от срещата бе съобщението "Договорихме се да се договаряме". Това се казва обикновено, когато България е в слаба позиция", каза той. Според него правителството не е направило нищо, за да се стигне до равностойни преговори с "Газпром" и посочи за пример неизградените газови връзки със съседните държави и забраната за проучване на находищата на шистов газ.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от България