ДСБ поиска оставката на кабинета ”Орешарски”

Петър Москов: ГЕРБ отгледаха този ”Франкенщайн” Делян Пеевски

ДСБ поиска оставката на кабинета ”Орешарски”

ДСБ поиска в събота оставката на правителство с аргумента, че изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е арогантен знак за превземането на българската държава и институции от мафията.

Дясната партия посочва, че арогантният знак е бил правилно разчетен от хората като обявяване на война от мафията на гражданите.

"Вчера видяхме, че в България има гражданско общество. Има десетки хиляди, които са готови да излязат на протест не с материални искания, а зад голяма кауза - отделянето на държавата от мафията, възстановяването на правовата държава в България", каза претендентът за лидер на ДСБ Радан Кънев, който взе участие в петъчния протест пред сградата на Министерския съвет.

Преди това ДСБ излязоха с призив към своите членове и симпатизанти да вземат участие в демонстрациите. Според Кънев най-малката цел на протестите може бъде оставката на Пламен Орешарски, който е поел лична отговорност за избора на Пеевски и сега с оставката си трябва да поеме своята лична отговорност.

”Пеевски не може да бъде председател на ДАНС, защото това е възмутително, това е обида, това е ченгеджийски шамар, на който цивилната част на обществото трябва да отвърне с шамар", допълни заместник-председателят на ДСБ в оставка Петър Москов.

Той обясни още, че ГЕРБ не може да бъде част от това гражданските протести, защото през последните четири години са ”отгледали този Франкенщайн".

По думите му бившите управляващи са основната причина медийната, финансова и икономическа корпорация около Цветан Василев, чийто представител е Делян Пеевски, в момента да бъде в състояние да сваля правителства.

"Ние не видяхме покаяние и личен жест на извинение от ръководството на ГЕРБ в тази връзка, че са създали този Франкенщайн, който в момента управлява България с или без тяхна подкрепа", каза Москов.

Евродепутатът Светослав Малинов коментира, че има два пътя за свалянето на новия шеф на ДАНС. Първите е през Конституционния съд заради нарушени принципи на правовата държава, който е продължителен и тежък, а вторият е през натиска на европейските институции и НАТО.

ДСБ ще инициира срещи с посланиците на страните от ЕС и представителите на НАТО в България, за да представят всички свои аргументи срещу Делян Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България