ДСБ поиска оставката на премиера заради решението на съда в Страсбург

Светослав Малинов и Радан Кънев, Сн: БГНЕС

ДСБ поиска в понеделник Бойко Борисов да се оттегли от премиерския пост заради присъдата на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по случая с Тодор Тодоров-Чакъра.

Съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чакъра за използвана неправомерно голяма сила при полицейска акция по задържането му през 2003 г. Тогава къщата, в която той се укриваше, бе обстреляна с 15 снаряда от гранатомет, а акцията бе ръководена лично от премиера Бойко Борисов.

Според ЕСПЧ българските власти са нарушили "правото на живот" на Чакъра, доколкото разследването не е установило със сигурност дали той се е самоубил или е бил убит от полицията. Решението на съда стана емблематично, доколкото в него директно се споменава Бойко Борисов.

Веднага след решението премиерът заяви, че не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра и осъдителната присъда срещу България. Тази негова позиция противоречи дори на собственото му мнение, изразено в интервю за в. "24 часа" преди години: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."

Заместник-председателят на ДСБ Светослав Малинов призова прокуратурата и МВР да вземат отношение по казуса, в противен случай "страната ни се самоизключва от европейската правна система".

"Прокуратурата въз основа на произнесената от европейския съд присъда трябва да предприеме действия, друг е въпросът доколко и докъде ще ѝ стигне куражът", коментира Малинов.

По думите му реакцията на Борисов след произнасянето на съда означава, че България се отказва от собствения си подпис под европейските конвенции и процедури. "Страната ни е осъдена, има престъпление", обясни той.

ДСБ заяви, че Бойко Борисов няма моралното право да участва следващата седмица в заседанието на Европейския съвет редом до премиерите на останалите страни членки. "Той ще стои там като човек, чието име е споменато в осъдителна присъда, когато ще се решава финансовото бъдеще на ЕС и на България като негов член", каза още Малинов.

"Борисов виси като Венета Марковска в безвъздушното пространство", коментира и другият заместник-председател на ДСБ Радан Кънев. Според него от Бойко Борисов зависи дали ще се оттегли сега или ще остави избирателя сам да сложи край на политическата му кариера.

Кънев добави по проблема "Марковска", че съдийката се подкрепя от ясната коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, която съсипва европейския избор на България, а самата Венета Марковска е "спусната" от Борисов.

Къдев не пожела да отговори на въпрос дали, ако тя се оттегли от Конституционния съд, отново ще бъде издигната кандидатурата на Екатерина Михайлова. "Става въпрос и за решение на самата Михайлова", допълни Кънев.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?