ДСБ поиска открит дебат в парламента за учителските протести

Парламентарната група на Демократи за силна България (ДСБ) поиска парламентът да даде своя принос за решаването на проблема с учителските протести, защото този парламент прие национална програма за училищното образование. Това каза в началото на пленарната седмица от парламентарната трибуна председателят на ДСБ Иван Костов.

Днес виждаме, че авторитетни учени искат да има стратегия за решаване на въпросите на образованието, заяви Костов. Според него, ако стачка се вдига само след няколко месеца или година, след като е приета националната програма, това означава, че или тя не е тази, която е необходима на страната, или че не се изпълнява така, както е приета.

Костов посочи, че ако парламентът е приел дефектна програма, то той или по-точно мнозинството е в основата на причините за стачните действия.

Най-добре ще е да се проведе открита дискусия по въпроса с министър-председателя, каза още лидерът на ДСБ и отбеляза, че всички парламентарни групи имат готовност за това. Даниел Вълчев не може да реализира това, тази програма е ангажимент и задължение на целия Министерски съвет, заяви Костов.

Бившият премиер попита кой ще реши проблема с учителските заплати и посочи, че отказът да се дебатира по този въпрос е бягство на управляващите от собствената им отговорност. Според Иван Костов това е и отказ да се зачетат демократичните начини, по които може да бъде информирано обществото за това, какви са позициите на управляващите и на опозицията по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?