ДСБ поиска премахване на ограниченията върху вноса и складирането на горива

ДСБ поиска премахване на ограниченията върху вноса и складирането на горива

За да се намалят цените, ДСБ настоява за отпадане на ограниченията, въведени с последните промени в закона за акцизите и данъчните складове, върху вноса и складирането на горивата.

Тези промени в закона са в противоречие с европейските закони за защита на конкуренцията и в същото време засилват пазарните позиции на Лукойл, обясни в понеделник заместник-председателят на партията Радан Кънев.

Това е поредната, трета от началото на месеца, предложена от ДСБ, мярка за поевтиняване на стоките и услугите, и за борба срещу монополите. Преди това партията поиска предоговаряне на условията по договорите с "Газпром", а миналата седмица внесе в парламента проект за промени в закона за защита на конкуренцията. До момента обаче отговор от страна на управляващите нямало.

Състоянието на малкия и средния бизнес, както и реални мерки за подпомагането му, са били сред основните обсъждани теми от Националното съвещание на ДСБ, проведено в събота и в неделя в Хисаря, съобщи заместник-председателят на партията и евродепутат Светослав Малинов.

ГЕРБ, подчерта той, има всички възможности за подпомагане на малките и средни фирми, ако последва нашите идеи за директен сблъсък с монополите. Отношението на управляващите към внесените изменения в закона за защита на конкуренцията ще определи и отношението на десните към мнозинството.

Радан Кънев напомни,че ДСБ и СДС не веднъж са внасяли предложения за намаляване на ДДС върху лекарствата. Шокирани сме от изявлението на здравния министър Стефан Константинов, че има резерви за намаляване тяхната цена с 50 на сто, посочи Кънев. Ако това е вярно, според сметките на ДСБ, прави над 1 млрд. лв. годишно , които хората - най-вече болните и възрастните, са платили от джоба си.

От ДСБ ще поискат отговор какво е правило до момента правителството и защо не е забелязало тези резерви досега, а се сеща за тях, когато с помощта на Европейската комисия започва разследване на монополна структура на лекарствения пазар в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?