ДСБ поиска спиране на договора с “Остеотех”

Министърът на здравеопазването Радослава Гайдарски да прекрати договора с една от най-големите организации, занимаващи се с възстановяване и обработка на човешки тъкани – “Остеотех”, поиска в декларация в петък лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

По думите му договорът въвеждал монопол над използването на органи и тъкани от донори, а по изпълнението му има образувано досъдебно производство.

По време на обсъждането на закона за трансплантациите, който бе приет от Народното събрание след тридневни дебати миналата седмица, ДБС също повдигна въпроса за договора с “Остеотех”.

Според одобрените промени в закона вземането на органи ще става, ако приживе лицето не е заявило своето изрично несъгласие за донорство и ако няма възражение от страна на близките му в разумно кратък срок след смъртта му.

От опозицията обаче заявиха, че новият закон е разработен в услуга именно на “Остеотех” и ще създаде условия за злоупотреби и търговия с органи.

Тогава депутати от мнозинството увериха, че промените в закона нямат нищо общо с която и да е фирма, а зам.-министърът на здравеопазването Валери Цеков отхвърли обвиненията на Костов и допълни, че в България не съществува търговия с органи.

ДСБ ще внесе поправки в Закона за трансплантациите на органи, тъкани и клетки, според които подлежащите на съдебно-медицинска експертиза трупове да няма да се използват с такива цели.

Демократите на Костов ще поискат от прокуратурата и ревизия на дейността на "Американо-българската фондация за развитие на медицината и биотехнологията" и на фондация "Евро-атлантически трансплант алианс", заяви Костов.

Взаимоотношенията на Изпълнителната агенция по трансплантации с лечебните заведения и тъканните банки да се уреждат само с договор, предлагат още от ДСБ.

Костов бе категоричен, че вече не става въпрос за трансплантация на органи, а за международен трафик на тъкани, които се добиват след възмездна сделка с близките на починалите.

Договорът бе сключен през 2002 година между Министерството на здравеопазването и “Остеотех”. Той регламентира изнасянето на тъкани и клетки от починали донори, които ще се обработват във Франция и ще се връщат в страната за трансплантиране.

Сключването на договора предизвика голям обществен скандал, тъй като имаше съмнения, че това е в ущърб на държавата и може да доведе до нарушаване на правата на пациентите и злоупотреби с изнасянето на тъкани и клетки.

Официалните мотиви за сключването на споразумението бяха, че това ще създаде условия за увеличаване на броя на извършваните трансплантации.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?