ДСБ потвърди отказа си да издига кандидатури за Конституционния съд

Партията ще агитира против АЕЦ "Белене" с инициативен комитет

Иван Иванов и Светослав Малинов

ДСБ потвърди в понеделник, че няма да издигат отново кандидатурата на Екатерина Михайлова за конституционен съдия и няма да участва в опорочена от управляващите процедура. "Няма да участваме в опорочена процедура, дори СДС да има нова номинация и смятам, че не трябва да се участва вече в състезанието", заяви след заседанието на Националното ръководство на партията нейният заместник-председател Светослав
Малинов.

От ДСБ заявиха за пореден път, че вината за скандалите около Конституционния съд е лично на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Малинов припомни, че от една седмица насам той се опитва да "прехвърли отговорността върху сините", а сега "вече бие отбой". Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че е склонен да подкрепи и кандидат, издигнат от ДСБ. В началото на маневрата към Синята коалиция, премиерът заяви, че предпочита да подкрепи кандидат на СДС заради големия кадрови потенциал на "Раковска" 134. Лидерът на СДС Емил Кабаиванов реагира светкавично с кандидатурата на Петър Стоянов, но президентът на републиката в периода 1997-2002 г. отказа предложението.

При гласуването на кандидатите за конституционни съдии ГЕРБ предпочетоха Вената Марковска пред Екатерина Михайлова, която беше издигната от Синята коалиция. Впоследствие Марковска предизвика безпрецедентен скандал и не успя да се закълне заради действията на президента Росен Плевнелиев и заплахите на Брюксел.

"Авторитетът на Екатерина Михайлова е доста висок, за да го види един министър-председател от първия път. Това показва и в каква смешна и безпомощна позиция е изпаднал Борисов", заяви Малинов в отговор на заявлението на Бойко Борисов, че управляващите ще подкрепят всяка кандидатура на СДС, дори и ако тя е обща - на Синята коалиция.

Малинов обясни, че при влизането си в състезанието Екатерина Михайлова се е срещала с всички парламентарно представените сили без БСП и "Атака".

ДСБ обяви още, че вече е създаден Инициативния Комитет срещу строежа на нова атомна електроцентрала на площадкаа в Белене. Тъмносините призовават на предстоящия на 27 януари
догодина референдум да се гласува с "против" строителството на АЕЦ "Белене". След като стана ясно, че референдум ще има, първата реакция на ДСБ беше, че няма да заемат позиция.

Представляващият член на комитета Иван Иванов коментира, че до края на тази седмица най-вероятно ще бъдат събрани необходимите 7000 подписа за регистрирането му в ЦИК.

В Изпълнителния комитет влизат 15 членове, които участват като граждани. Сред тях са депутатите от Синята коалиция Иван Костов, Мартин Димитров, Ваньо Шарков, както и Огнян Минчев, Евгений Дайнов, Георги Касчиев.

"Опитите за строителство на нова ядрена централа в България е най-голямата корупционна измама на посткомунизма, досега за нея са изразходвани над 1,8 млрд. лв. на данъкоплатците за ненужно строителство и морално остаряло оборудване", се казва в призива на ДСБ към българските граждани, прочетен от Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България