ДСБ: Правителството "Орешарски" е кабинет на статуквото

Светослав Малинов и Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Първите действия на правителството на Пламен Орешраски показва, че то няма да реши проблемите на икономиката и съдебната система, коментира в понеделник кандидатът за лидер на ДСБ Радан Кънев, който е и заместник-председател в оставка на партията. Той определи новия състав на Министерския съвет като "кабинет на статуквото".

От дясната формация изразиха своята тревога от състава и структурата на МС, а акцент бе поставен върху новото Министерството на инвестиционните проекти, което създаде скандали още преди гласуването на състава на правителството в Народното събрание. Първата номинация за министър в тази нова институция бе арх. Калин Тихолов, който се ползва със славата на един от двигателите на презастрояването на Южното Черноморие. Заради множеството критики срещу личността на Тихолов той бе сменен с арх. Иван Данов.

"Ако смяната на властта е битка кой да краде парите на данъкоплатците, няма как те да одобряват тази смяна", каза Радан Кънев.

ДСБ остро разкритикуваха и приетите на първо четене промени в Закона за ДАНС, които връщат правото на агенцията да разследва и задържа хора. Най-голямата институционална промяна е премесването на ГДБОП, която разследва тежката организирана престъпност, от МВР в ДАНС.

По думите на бившия ръководител на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов, който е общински съветник от ДСБ в София, това е опит за възраждане на политическата полиция на Тодор Живков.

"Мястото на ГДБОП е в националната полиция, изваждането ѝ от МВР е недопустимо. Не може ГДБОП да стане съставна част от служба, която се бори с чуждите разузнавания, ще се наруши балансът. Нужни са промени, но не и на парче", коментира Атанасов.

Той изрази недоумението си защо президентът Росен Плевнелиев не е реагирал остро на случващото се при положение, че му се отнемат правомощия. Според промените в закона шефът на ДАНС ще се назначава от парламента и президентът губи правото си да издава указ за неговото назначаване. Сега ръководителят на спецагенцията се назначава с указ на държавния глава по предложение на премиера.

ДСБ критикува и позицията на новия премиер Пламен Орешарски за АЕЦ "Белене".

"Намекът на премиера Пламен Орешарски, че България ще загуби вероятно делото срещу "Атомстройекспорт" за "АЕЦ"Белене," означава, че управляващите ще изоставят българските национални интереси. Думите му ще бъдат използвани от екипа, който защитава интересите на руската страна", коментира от своя страна заместник-председателят на ДСБ в оставка и евродепутат Светослав Малинов.

ДСБ се обяви и против намерението за либерализация на режима за тютюнопушене в закрити помещения. Малинов призова депутатите от БСП и ДПС да се откажат от този тип "ретроградно мислене".

Споделяне

Още по темата

Още от България