ДСБ пред членство в ЕНП

ДСБ пред членство в ЕНП

Въпреки критиките на ДСБ към доминираното от БСП правителство, България трябва да стане член на ЕС още на 1 януари 2007 г., е заявил председателят на ДСБ Иван Костов на среща с председателя на комисията по външна политика към ЕП Елмар Брок. Това съобщиха във вторник от медиа центъра на Демократи за силна България, чийто лидер е в Брюксел, където се проведе заседание на Политическото бюро на Европейската народна партия (ЕНП).

Бюрото е одобрило “на първо четене” кандидатурата за членство на Демократи за силна България, съобщи за Mediapool Димитър Абаджиев, който присъства на заседанието. Окончателното гласуване ще бъде на 29 март в Рим. Процедурата предвижда дълго обсъждане и две четения.

На разговора с Костов Елмар Брок е споделил притесненията на колегите си от високото ниво на корупция и несправянето на управляващите с ширещата се организирана престъпност в страната, пише в съобщението на ДСБ. В отговор Костов е уверил германския политик, че ЕС ще може да разчита на много по-сериозни лостове за влияние у нас след приемането на България в ЕС.

Иван Костов е споделил желанието на ДСБ България да бъде приета в ЕС още през януари 2007 г. и с председателя на фракцията на ЕНП-ЕД в Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

По-рано във вторник, на заседанието на бюрото на ЕНП кандидатурата на ДСБ за членство е получила подкрепата от Филип Димитров от името на СДС и Мария Капон от името на Демократическата партия. Димитър Абаджиев допълни, че тонът на СДС е бил коренно различен от този на предишното заседание.

През декември от СДС бяха изпратили писмо, с което настояваха ДСБ да бъде поставена под мониторинт и решението за членство да бъде взето, едва след като демократите на Иван Костов изпълнят няколко изрични условия, едно от които беше свързано с неудовлетворението на синия лидер Петър Стоянов от отказа на ДСБ лидера Иван Костов да се срещат на четири очи и да си говорят по телефона. Освен това СДС откроиха критиките си към позициите на ДСБ по проблеми като биоетиката, евтаназията и малцинствата.

Димитър Абаджиев уточни, че ДСБ са получили и подкрепата на председателя на ЕНП Вилфред Мартенс за членство в организацията.

Членът на ръководството на ДСБ Константин Димитров, който също е участвал в заседанието, допълни, че има доста партии, които кандидатстват за членство в ЕНП, но кандидатурите им изобщо не били подлагани на обсъждане. Една от тях била т.нар. “партия на Путин”.

От пресцентъра на СДС съобщиха, че синята партия е подкрепила колегите си от ДСБ за членството. По време на заседанието Филип Димитров е изразил надежда за положително развитие на сътрудничеството между българските партии-членки на ЕНП и издигането на обща кандидатура за президент.

Ще се проведат разговори около намиране на общоприемлива кандидатура за президент и това беше ясно заявено от Иван Костов пред политическото бюро на ЕНП, казаха Константин Димитров и Димитър Абаджиев.

По думите им европейските десни са били разочаровани от цялостното състояние на десницата у нас, но обнадеждени от намерението да бъде издигната обща кандидатура за президент.

Споделяне

Още от България