ДСБ пред "развод" с НДПС на Корман Исмаилов заради казуса "Бююк"

Сн.: БГНЕС

ДСБ обмисля да разтрогне политическите си контакти с друга партия от Реформаторския блок - НПСД на Корман Исмаилов, която оправда решението на българските власти да предадат на Турция поискания от тамошния режим "предател" Абдуллах Бююк.

"Различната оценка на българския национален интерес би била повод за разваляне и разтрогване на политическите контакти между ДСБ и НПСД", пише лидерът на ДСБ Радан Кънев в четвъртък във Фейсбук.

Засега не е ясно какво точно означава разтрогване на политическите контакти и как това би се отразило на и без това паянтовата конструкция "Реформаторски блок".

Изпълнителният съвет на РБ излезе преди два дни с декларация, с която осъди предаването на Бююк на Турция, с което са погазени "върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната".

НПСД обаче бяха на различно мнение и оправдаха действията на българските власти. Заместник-председателят на формацията Кемал Тинев заяви, че постановеният от български съдилища отказът за екстрадирането на Бююк не го поставял над останалите закони в България, с които всеки чужденец е длъжен да се съобразява. И след мотивирания отказ за предоставяне на политическо убежище от страна на вицепрезидента Маргарита Попова, базиран на предоставена информация от МВР и ДАНС, Абдуллах Бююк е изчерпал законовите възможности за оставане в страната, продължава разсъжденията си Тинев.

Той твърди още, че като зам.-председател на НПСД се разграничава от декларациите на Изпълнителния и Гражданския съвети на Реформаторския блок, които осъдиха предаването на Бююк. Тинев е убеден, че Турция е демократична държава и няма основания да се мисли, че Бююк няма да получи справедлив процес.

Радан Кънев обяснява, че различната оценка на българския национален интерес би била повод за разваляне и разтрогване на политическите контакти между ДСБ и НПСД.

"ДСБ винаги се е борила и ще се бори за единство на нацията ни, за равноправно участие на етническите турци в политиката ни, за правото на изселниците в Турция да запазят връзка с родината си. Но и винаги се е борила против намесата на чужди фактори в българската политика. Особено актуално, когато тези фактори отправят антизападни послания, и то от позиции на еднопартиен авторитаризъм. А такъв риск има", смята още лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?