ДСБ предлага десетократно намаление за платеното паркиране в София

БГНЕС

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков иска десетократно да бъде намалена цената на талона за паркиране в синя и зелена зона в София за собствениците на автомобили, които живеят в двете зони. Той е внесъл доклад по въпроса в Столичния общински съвет (СОС) и очаква предложението му да бъде разгледано през септември. Това съобщи Вили Ликов пред Mediapol.

В момента живеещите в синя зона плащат годишен абонамент от 150 лв. и месечен от 15 лв. За живеещите в зелена зона цената на стикера е 100 лв. годишно и 10 лв. месечно за първи автомобил. За втори автомобил цената скача тройно.

Всички живеещи в двете централни зони в София да плащат по 10 лв. за първи автомобил е предложението на Вили Лилков, който е зам.-председател на Столичния общински съвет и на транспортната комисия. За втори автомобил на имот той предлага да остане сегашното положение – съответно 45 лв. месечен и 450 лв. годишен стикер за синя зона и 30 лв. месечно и 300 лв. годишно за зелена зона.

Мотивите на Вили Лилков за това предложение са, че въведената такса за паркиране в центъра на София е съизмерима с такса смет, която плащат болшинството от имотите и по същество натоварва допълнително семейния бюджет с "данък паркиране".

Анализът на приходите от Центъра за градска мобилност показва, че постъпленията от паркирането в двете зони от винетни стикери за първи автомобил представлява около 1.5% от приходите от зоните за платено паркиране, посочва Лилков.

Според него разумно е да се плаща за стикера 10 лв., с които се покриват разходите за неговото издаване.

Не е ясно дали съветниците от ГЕРБ, които имат мнозинство в общинския съвет, ще подкрепят предложението. Никой от факторите не беше открит за коментар.

БСП също още не е формирала позиция по предложението на Вили Лилков. Това каза председателят на групата Милка Христова пред Mediapool.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?