ДСБ предлага фирмите да могат да продават вземанията си от държавата

ДСБ предлага фирмите да могат да продават вземанията си от държавата

Фирмите, които имат забавени вземания от държавата, да могат да ги продават, а всички министерства и държавни възложители на обществени поръчки да създадат регистри за своите безспорни и изискуеми задължения към тях. Това предлагат от партия Демократи за силна България като мярка за преструктуриране и планиране на държавните задължения към бизнеса и за финансиране на самия бизнес. Във вторник от партията анонсираха пакет от антикризисни мерки, които са готови да обсъдят с министри и представители на правителството.

Според изчисленията на партията неизпълнените държавни задължения към бизнеса са около 1.5 млрд. лв. и те не могат да бъдат разплатени веднага, защото това ще доведе до голям бюджетен дефицит. А това е недопустимо за страна във валутен борд, която трябва да се придържа към нисък дефицит и поради намерението си да влезе във валутния механизъм ERM ІІ.

Фирмите ще могат да прехвърлят вземанията си от държавата на други дружества, които имат необходимата ликвидност, или да ги залагат при банки срещу кредит, обясни пред Mediapool икономическият експерт на ДСБ Димитър Бъчваров.

Схемата е известна в бизнеса като цесия и факторинг, но за първи път ние предлагаме да се приложи в голям мащаб и страна по нея да е държавата, обясни той.

За целта всички министерства и държавните възложители на обществени поръчки трябва да създадат регистри за своите безспорни и изискуеми задължения към фирмите. От своя страна Министерството на финансите трябва да обобщи данните в централен регистър и да определи срокове - от шест до 18 месеца - за погасяване и да фиксира лихви за забавянето.

Така фирмите или банките, които купуват или получават като обезпечения вземанията на други фирми, могат да бъдат сигурни, че ще си получат парите от държавата, която се явява първостепенен платец. Същевременно бизнесът ще получи необходимите за дейността си средства, които в момента са блокирани.

На базата на тази публичност, системата сама ще се раздвижи, смятат от ДСБ.

И всички участници в схемата ще имат полза. Държавата - че ще разсрочи и структурира задълженията си, без да изпада в дефицит, бизнесът - че ще получи ликвидност, а банките - печалба от раздвижването на парите си при висока сигурност.

Костов: Не се притеснявам от подмятанията на Първанов

В отговор на новата каскада от атаки срещу него, отправени от президента и представители на БСП, лидерът на ДСБ Иван Костов заяви във вторник, че изявленията на Георги Първанов по негов адрес не си заслужават да бъдат коментирани, защото се отнасят до неща от миналото, които по никакъв начин няма да решат проблемите на страната.

Костов увери, че не изпитва притеснения от искането на Първанов за отварянето на икономическите досиета на прехода. По негово мнение, всичко по този въпрос е ясно и многократно проверявано. Иван Костов коментира още, че "отляво на ул. "Беловодски път" в Бояна се виждат резултатите от програмата "Петрол срещу храни", по която ООН изкара данни за злоупотреби, извършени от БСП с председател Георги Първанов". Костов запита къде е икономическото досие на Захари Захариев, който си е направил там "помпозен офис".

Аз си мисля, че името ми е синоним на реформи – решителни и смели на финансово и икономическо стабилизиране на страната", заяви бившият премиер по повод на думите на президента, че Бойко Борисов се е превърнал в заложник на "костовизацията".

Споделяне

Още по темата

Още от България