ДСБ предлага мораториум върху плащането от бюджета на европроекти

ДСБ предлага  мораториум върху плащането от бюджета на европроекти
ДСБ предлага парламентът да наложи пълен мораториум върху всякакви замени на еврофондовете с пари на българските данъкоплатци. Тези замени се правят, "за да могат да протекат всички корупционни практики", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов във вторник след заседание на партийното ръководство.

Като пример той посочи автомагистрала "Тракия" - "там европари в размер на милиарди левове се заменят с пари на българските данъкоплатци в условия на криза. Вместо да изпълниш правилата и да получиш европейското финансиране, ти взимаш пари на българските данъкоплатци и ги даваш на фирми, близки до тройната коалиция", обясни бившият министър-председател.

Предложението на ДСБ за мораториума е в резултат на анализа им за действията на правителството във връзка със спирането на средства от ЕС.

Преди около два месеца ЕК отне безвъзвратно 220 млн. евро по програма ФАР, а преди ден от комисията съобщиха, че засега няма да бъдат размразени спрените 140 млн. евро по САПАРД. Като причина за поредния шамар от страна на Брюксел се посочва "все още съществуващите слабости и липсата на наказателна отговорност за вече установени злоупотреби" в сектора.

Иван Костов коментира още, че кабинетът е опитал всичко, което е могъл за решаване на проблемите - създаване на институции според препоръките на ЕС, персонални промени, "но не е намерил път да възстанови доверието на европейските партньори към страната ни".

"Това означава, че няма министър-председател, който да създаде екип, да поеме отговорност и да наложи решения", допълни Костов. Според него управляващите не само са провали членството на страната в ЕС, но и започват да саботират и бъдещето ни членство в него.

От своя страна зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова посочи, че ако предложението за мораториум бъде отхвърлено от управляващите, ще има преговори с опозицията за нов вот на недоверие. От партията смятат, че най-добрият изход за България са предсрочните парламентарни избори и оставката на кабинета.

От ДСБ очакват НДСВ да премисли оставането си в управлението и политическите аргументите за съществуването си, ако не излезе от коалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?