ДСБ предлага план за излизане от транспортната криза в София

ДСБ обяви в понеделник, че предлага на кмета на София план за излизане от транспортната криза в града. Председателят на ДСБ-София Атанас Атанасов каза, че основната цел на тези мерки е да се повиши средната скорост на градския транспорт, която в момента е около 11 километра в час.

Изготвени са осем предложения към кмета. От партията предлагат да се премахнат режимите за паркиране "Синя зона" и "Служебен абонамент" от улиците с масов градски транспорт, да се изградят ленти за движение на автобуси в освободените по този начин пътни платна, да се забранят спирането, престоят и паркирането в лентите за движение на автобуси.

Друго предложение е да се доизградят т. нар. "джобове" за всички видове препятствия в лентите за движение на автобусите, като контейнери за смет, стоянки за таксита.

Предлага се и въвеждането на забрана за спиране, престой и паркиране по тротоарите на улиците с масов градски транспорт.

От ДСБ смятат, че за решаването на проблема ще спомогне изграждането на физически обособени трасета за релсовия транспорт, така че трамваите да нямат контакт с останалите участници в движението.

Общинските съветници от партията очакват да продължи изграждането на алеите за движение на велосипеди, както и да се осигури достъп за детски колички и велосипеди до превозните средства на градския транспорт и метрото.

Мерките за решаване на проблема са разработени в продължение на месец, уточни общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков. От ДСБ очакват скоро да се срещнат с кмета Йорданка Фандъкова и със съветниците от СДС, за да им представят своите предложения.

Споделяне

Още от България