ДСБ предлага премиерът да отговаря за еврофондовете

ДСБ предлага на премиера Бойко Борисов да поеме в свои ръце контрола върху европейските фондове, а администрирането на проектите да става от Министерския съвет, научи Mediapool в понеделник.

От дясната партия ще проведат среща с Борисов до края на седмицата и на съвместна пресконференция ще бъдат дадени подробности около предложенията за реформи. Лидерът на ДСБ Иван Костов отказа да даде подробности за проекта с мотив, че целта му е да се подпомогне управлението, а не "да се прави политика".

В отговор на въпрос на Mediapool Костов заяви, че трябва да реши "институционалният конфликт", заложен при определянето на финансовия министър за отговорник по еврофондовете. По думите му Министерството на финансите гледа на проектите като "банка", защото естествената му цел е да пази бюджета.

"Държавата участва в много от проектите със съфинансиране. Поради тази причина Министерството на финансите често оценява проектите като високорискови, защото после може да се наложи да доплаща. За това министерството се държи като стагнираща институция", коментира Костов.

От ДСБ ще предложат на премиера своите идеи и за увеличаване на контрола върху "феодализираната" администрация. "Друг проблем при усвояването на еврофондовете е, че липсва целеполагане", добави Костов. Според него страната трябва да приеме необходимите национални стратегии, които да определят посоката на усвояване на средствата.

В понеделник от партията излязоха и с декларация, в която се казва, че решението на Конституционния съд за изборите в Турция е "тежка присъда персонално за Ахмед Доган".

"Решението отхвърля начина, по който през последните 10 години той купува власт като злоупотребява с механизмите на демокрацията. След решението политическата корупция и изборните нарушения престанаха да бъдат митове. Те вече имат лице. Това са ръководителите на ДПС, БСП и НДСВ", се казва още в политическия документ.

От партията "настояха" прокуратурата да изобличи персонално виновните за опорочения вот, а Народното събрание да приеме до края на лятната си сесия нов изборен кодекс.

По-късно същия ден ръководствата на СДС и ДСБ ще проведат разговори за бъдещето на "Синята коалиция".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?