ДСБ предлага Реформаторският блок прерасне в траен политически съюз

Светослав Малинов: "ГЕРБ се превърна в анекдот заради вота на недоверие"

Петър Москов и Светослав Малинов. Сн: БГНЕС

ДСБ обяви в понеделник готовността си за преговори за превръщането на Реформаторския блок в траен политически съюз, който да вземе участие още на изборите за евродепутати през пролетта на следващата година. Заместник-председателят на ДСБ Петър Москов коментира, че в блока има "идейна и експертна база" да се върви към по-голямо консолидиране на партиите в него.

В момента Реформаторският блок все още не е съдебно регистриран политически субект. Началото му бе поставено през юли, след като пет партии подписаха декларация, че споделят 12 общи принципа за изграждането на "стабилна и модерна обществена среда". Това бяха "Движение България на гражданите", ДСБ, "Зелените", "Синьо единство" и "Свобода и достойнство". Месец по-късно към тях се присъединиха СДС и БЗНС, но статутът на блока все още остава неясен.

Заявката на партиите е, че ще се върви към тясна коалиция, която има амбицията да изгради дори и общи регионални структури. Петър Москов съобщи, че преговори за това ще започнат още тази седмица.

"Считаме, че степента на консолидация в посланията, в общата визия как България става нормална държава, която имаме вътре в блока между толкова различни политически сили и толкова различни представители на гражданското общество, дава абсолютното основание, че има идейна и експертна база и трябва да се върви към формиране на траен политически съюз", допълни той.

Евродепутатът на ДСБ Светослав Малинов съобщи, че в края на седмицата лидерът на партията Радан Кънев ще бъде в Брюксел, за да се срещне с ръководството на Европейската народна партия. Темата ще бъде именно създаването на новата дясна коалиция. Ръководството на ЕНП подтиква Реформаторският блок към общи действия с ГЕРБ, но засега официалната позиция на партиите в блока е, че това е невъзможно.

В този контекст Светослав Малинов остро разкритикува поведението на ГЕРБ по време на вота на недоверие.

"Провален вот от страна на опозицията наистина е нещо безпрецедентно в европейските среди. Известно е, че специално ЕНП винаги полага натиск върху партии от дясната политическа фамилия, които са в опозиция, да участват в парламентарния живот. ГЕРБ прие отчасти това нещо, след което наруши това неписано споразумение по начин, който превръща поведението на нашата най-голяма опозиционна партия в един анекдот", коментира евродепутатът.

Той критикува и правителството за липсата му на подготовка да се изправи пред бежанския проблем заради конфликта в Сирия.

"Начинът, по който се подходи към проблема, дори като информираност към българското общество, беше изключително лош, дори опасен. Смятаме, че не са изпълнени естествените, задължителни стъпки при търсене на помощ", обясни Малинов.

Петър Москов напомни, че в България през 2008 г. е сформирана Държавна агенция за бежанците, в която работят над 130 души, включително 22-ма само във финансовия ѝ отдел. Агенцията е получила държавно финансиране за над 30 милиона лева за посочения период.

"Ако ние имаме тази агенция и тя е изразходвала тези пари за това, за което е създадена, тоест да реагира за бежански кризи, не трябва да има проблем. Ако считаме, че бежанците създават проблем на битово ниво, на ниво национална сигурност и т.н., това означава, че тази агенция не е свършила своята работа и че държавата е абсолютно неподготвена", коментира Москов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?