ДСБ предложи конституционния съдия Неделчо Беронов за кандидат-президент

ДСБ предложи конституционния съдия Неделчо Беронов за кандидат-президент

Председателят на Конституционния съд Неделчо Беронов да бъде общата кандидатура на десните политически сили за президент, предложи в четвъртък лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

“Вчера направих предложение на лидера на СДС г-н Петър Стоянов да издигнем заедно председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов като кандидат за президент на десницата”, каза  Костов и мотивира предложението по следния начин:

“Господин Беронов олицетворява единството на българската нация. Когато преди девет години бе предложен за член на съда, той бе подкрепен от всички политически групи и бе избран с 214 гласа от 240 в 38-то народно събрание”, допълни лидерът на ДСБ. Той каза още, че Беронов нееднократно е получавал доверието на юридическия, политическия и обществения елит на България и че е с изключителна правна квалификация и безупречен морал.

“Беронов има всички качества да представлява Република България и доказа с дейността си от последните девет години, че може да пази конституцията и баланса на отделните власти”, каза още Костов и обясни, че в ДСБ очакват в най-скоро време СДС и неговият председател да подкрепят предложението и да застанат зад кандидатурата на Беронов. Според Костов неопределеността е много неуместна по отношение на институцията и личността на Беронов и той е решил да обяви предложението на партията си, след срока, даден на Петър Стоянов.

На кратката неформална среща на лидерите на ДСБ и на СДС Иван Костов и Петър Стоянов в сряда Костов предложи на Стоянов двете партии да оттеглят кандидатурите на Стоянов и Веселин Методиев за президентските избори и да се обединят около избираема и общоприемлива за десницата фигура. Костов даде срок на Стоянов да каже позицията си по това предложение до 14 часа в четвъртък.

 В определения час в четвъртък Костов обяви кандидатурата на Беронов, като каза, че не е получил отговор от Стоянов.

Лидерът на ДСБ съобщи, че е разговарял с Неделчо Беронов и той се е съгласил да приеме предложението да бъде единна кандидатура, ако то се направи по съответния начин. Ако има съгласие на всички и ако има единно поведение, той би се съгласил, добави лидерът на ДСБ. Той подчерта, че партията му е против кандидатурата на конституционния съдия да бъде издигната като партийна.

Номинацията на Беронов е била консултирана с лидерите на Демократическата партия Александър Праматарски и на БЗНС - НС Анастасия Мозер. Те приемат, че това би била естествена, много силна кандидатура, която обединява цялото дясно политическо пространство, съобщи още Костов.

Мандатът на Неделчо Беронов като конституционен съдия изтича в началото на октомври, когато започва кандидат-президентската кампания.

Той е роден през 1928 година. Избран е за член на КС през 1997 г. с деветгодишен мандат, а за председател на съда – от октомври 2003 г. Народен представител в 38-то народно събрание от ОДС и член на правната комисия.

Бил е арбитър и главен арбитър в Арбитражния съд при БТПП от 1977 до 1997 г. Хоноруван и извънреден доцент по гражданско и облигационно право в юридическия факултет на Икономическия университет и на Техническия университет във Варна от 1993 до 1997 г.

По-рано през деня лидерът на СДС Петър Стоянов се срещна с ръководството на Новото време според позицията на партията му за разширяване на преговорите за обща дясна кандидатура с всички формации и организации, представляващи десния политически и обществен спектър.

След срещата Петър Стоянов, попитан как ще отговори на поставения вчера от лидера на ДСБ Иван Костов срок да оттегли своята кандидатура, а ДСБ – на Веселин Методиев, Стоянов каза същото, което и вчера – че не приема условия и не работи под условия. Той обаче добави, че поощрява всеки участник в осемчленния формат от десни партии от преговорите за общ кандидат-президент, който предложи взаимно приемлива и печеливша кандидатура.

Попитан дали това означава, че така приема условието на Костов, председателят на СДС даде да се разбере, че могат да се издигат и други кандидатури, без да се оттеглят вече лансираните.

Петър Стоянов не отрече и не потвърди, че Костов му е съобщил предложението на ДСБ за Неделчо Беронов.

“Костов направи предложение за една кандидатура, надявам се и другите да направят това.”

От срещата на СДС с Новото време е станало ясно, че нововремците не са поискали да се включат в осемстранния формат. Те са казали, че ако има обща дясна кандидатура, ще я подкрепят.

Споделяне

Още от България