ДСБ предупреди за шантаж около комисията по досиетата

ДСБ поиска Национална служба “Сигурност” (НСС) да предостави пред парламентарната вътрешна комисия пълната информация за всички кандидати за бъдещата комисия  по досиетата. Повод за това е отказът на службата да  даде допуск за работа с класифицирана информация на Георги Константинов, номиниран от ОДС и Стилиян Станев, кандидат на БНС.

Във вторник стана ясно, че НСС е отрязала Константинов на основание на чл. 57 във връзка с чл. 40 т. 4 и чл. 41 т.2 и т.4 от Закона за защита на класифицираната информация. Въпросните разпоредби гласят, че за да получат допуск, проучваните лица не трябва да са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, да не са имали съучастие в шпионска, терористична, саботажна или диверсионна дейност, както и да не са осъществявали дейност, насочена срещу обществения ред.

Задължително е лицето да не страда от психични заболявания.

73-годишният математик Георги Константинов, по прякор Жоро Анархията, . е участвал във взривяването на паметника на Сталин в София през 1953 г., за което първоначално е осъден на смърт, а впоследствие присъдата е заменена със затвор. Той освен това е подготвял убийството на Вълко Червенков и приближените му, ръководил е няколко организации за бунт срещу комунистическата власт, бил е политзатворник и през 1973 г. успява да избяга във Франция.

НСС отказва допуск за Станев на основание чл. 42 т. 1 и 2, които гласят, че проучваното лице е надеждно, когато за него липсват данни, че е укрило или е дало невярна информация за себе си по време на проучването, както и че около него няма факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване.  

Според зам.-председателя на ДСБ Веселин Методиев депутатите трябва да разполагат с фактите около 19-те кандидатури за комисията, която ще разсекретява архивите на бившата ДС, за да могат да направят своя информиран избор.

“Всичко друго е шантаж на общественото мнение”, заяви още Методиев във вторник след заседание на ръководството на ДСБ. По думите му партията би подкрепила кандидата на СДС, както поиска в понеделник Петър Стоянов, само след като се получи пълна информация за него. “Ако на Константинов е отказан допуск, само защото е извършвал дейност срещу комунистическия режим – това е скандално”, добави той.

От ДСБ настояват всички седем парламентарни групи да имат свои представители в комисията. Константинов е единственият номиниран от ОДС.

Според ДСБ, ако бъде избран друг подход за съставяния новия орган, това ще бъде в полза на БСП и хората от бившите тоталитарни служби, които стоят зад социалистите.

“Законът бе приет с голямо мнозинство и именно поради тази причина в комисията трябва да има кандидатури на всички политически групи. В противен случай се подменя неговият смисъл”, каза другият зам.-председател на ДСБ Екатерина Михайлова. Тя настоя за възможно най-бърза среща на ръководствата на парламентарни групи за определяне на състава на комисията, за да не се бави повече влизането в сила на нормативния акт.    

Преди ден лидерът на СДС Петър Стоянов заяви,  че партията няма да оттегли номинацията на Константинов за комисията по досиетата.

"Ще се борим докрай и ще искаме обяснение от Георги Първанов, като оглавяващ всички служби, за този отказ", заяви Петър Стоянов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България