ДСБ: Предвиденият от БСП и ДПС мажоритарен вот нарушава конституцията

БСП и ДПС окрадоха държавата, сега искат да откраднат и изборите, заяви на пресконференция в неделя депутатът от ДСБ и председател на ДСБ - София Атанас Атанасов.

Той каза, че ДСБ-София е за мажоритарен избор, но в столицата да има 10 едномандатни избирателни района, което ще съответства на населението, което гласува тук, докато предвиждането на управляващите е в София да се избират само трима мажоритарни кандидати.

Идеята на ДПС и БСП да променят избирателния закон и да вкарат мажоритарен елемент е опит за фалшификация на изборите, посочи членът на градското ръководство на ДСБ Петър Николов.

Според ДСБ гласовете в София, която вече е 2 млн. души, и големи градове като Варна, Пловдив и Бургас ще тежат по-малко от гласовете в малките мажоритарни райони.

Позицията на ДСБ е, че по този начин се нарушава конституционният текст, че правото на глас е еднакво за всички български граждани.

С подобни мотиви и депутатът от левицата Татяна Тончева гласува "въздържал се" на заседанието на временната комисия по изборното законодателство в четвъртък, поради което бе отхвърлено предложението на БСП за избор на 31 или 58 мажоритарни депутати на вота през юли. Колегите ѝ от БСП и ДПС обаче спешно организираха прегласуване и Дончева подкрепи искането, с което бе дадена зелена светлина оспорваният текст да влезе в пленарна зала.

Депутатите ще обсъждат в понеделник промяната на сегашната пропорционална избирателна система в смесена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?