ДСБ: При ГЕРБ се извършват престъпления срещу конкуренцията

Според Иван Костов "у нас се разкапва самата политическа система"

ДСБ: При ГЕРБ се извършват престъпления срещу конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да упражнява постоянен контрол върху основните сектори на икономиката и да се самосезира, ако има увеличение на цените на "чувствителните стоки" с 5% по-високо от инфлацията, предвиждат проектопромени в Закона за защита на конкуренцията, които бяха представени от ДСБ в понеделник.

От партията предлагат Министерският съвет да изработи списък от "чувствителни продукти" и контролът върху него да се упражнява от КЗК. Докладите на комисията за необосновано високите цени да се пращат на данъчните служби за последващи действия, предлагат още от дясната формация.

Законодателната инициатива на ДСБ е следствие от позицията на партията, че управлението на ГЕРБ е довело до сриване на малкия и средния бизнес, както и на "олигархично господство в България". Според заместник-председателя Радан Кънев проблемите с конкуренцията в България са силно подценени.

"Корупцията при обществените поръчки и монополите изкривяват пазара и бъркат дълбоко в джоба на българина. Има неоспорими доказателства, че при управлението на ГЕРБ се извършват престъпления срещу конкуренцията", коментира Кънев и даде пример как в България цената на захарта се е увеличила с 50% през 2011 година, а на световните пазари е паднала с 20%.

От ДСБ приложиха като пример и цените на горивата и поведението на "Лукойл Нефтохим".

Партията ще поиска вкарването в закона на обективни дефиниции за "господстващо положение" и "престъпление срещу конкуренцията". Предлагат се нови процедури за налагане на наказания, както и постоянно наблюдение върху пазарите от страна на ресорната комисия. ДСБ предлага цялата дейност на КЗК да бъде прозрачна и отчетна. В момента комисията няма задължение да публикува своите решения в цялост.

Настоява се за промяна на дефиницията за "господстващо положение" да важи за всяка компания, която може да доставя стоки и услуги чрез собствени инфраструктурни мрежи, вместо сегашна за пазарен дял над 40%. ДСБ иска и отстраняване на КЗК от съдебния контрол върху обществените поръчки и възлагането му изцяло на административните съдилища.

"Липсата на конкуренция в страната забавя силно икономическото развитие и без конкуренция няма и откриване на работни места, няма икономически двигател за развитието на страната. Така че освен, че страдаме от рецесията, ние страдаме и от една политика на ГЕРБ, която е изцяло в услуга на монополите", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в понеделник пред БНР.

Според него, ако управляващите не прекратят тази политика, обричат на унищожение хиляди и хиляди дребни фирми. Той от своя страна даде пример с малките бензиностанции. Политиката спрямо тях по думите му е изцяло и еднозначно подчинена на монополния интерес на големите вериги бензиностанции. Костов каза, че от ДСБ ще предложат елегантно решение на проблема, така че, от една страна, да не
се отстъпва от необходимостта да се измерва и да се контролира горивото в малките бензиностанции, и от друга страна - да бъде абсолютно поносимо за техните собственици хора.

Субсидията за независимите депутати – удар срещу демокрацията

В понеделник от ДСБ заявиха още, че ще поискат проверка на парламентарната комисия за борба с корупцията на казуса с независимите депутати, чиито субсидии се превеждат на ГЕРБ. От управляващата партията вече признаха, че превеждат част от сумите обратно на народните представители.

"Това е много тежък удар върху парламентарната демокрация. Тази пробойна в закона бе създадена от тройната коалиция и сега БСП и ДПС признават, че са направили грешка. Не може корупцията да е модел за формиране на парламентарното мнозинство чрез плащането на независимите депутати", коментира депутатът от ДПС Веселин Методиев.

Партията ще поиска след проверката на парламентарната комисия случаят да бъде изпратен и в Сметната палата.

"Ние сме управлявани от парламент, в който няма политическо мнозинство, а има мнозинство от ГЕРБ и независими народни представители, които обаче подкрепят ГЕРБ вероятно и заради тази огромна финансова облага. Защото става въпрос за 17 хиляди лева на месец, които взимат точно тези депутати", обясни Иван Костов.

"Проблемът е, че у нас се разкапва самата политическа система. Някой беше написал в електронен сайт, че бил много умен Бойко, че се сетил да купи тези депутати. То не е въпрос на сещане, искам да кажа на този автор. Вероятно лоши мисли са минавали в главите на всеки човек. Въпросът е, че човекът с морал и човекът с визия за бъдещето на страната си никога не превръща тези лоши мисли в дела", заяви лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?