ДСБ призова главният прокурор да поиска имунитета на Сидеров за антидържавно поведение

ДСБ призова главният прокурор Сотир Цацаров да поиска снемане на депутатския имунитет на Волен Сидеров за хулиганско поведение, заплашващо обществения ред и сигурността на държавата. Това пише в разпространена до медиите позиция на ръководството на дясната партия, изпратена до президента Росен Плевнелиев, до председателя на парламента Михаил Миков и до главния прокурор Сотир Цацаров.

"В четвъртък лидерът на "Атака" блокира Орловия мост, а после нахлу в сградата на Българската национална телевизия (БНТ). Изявлението на Сидеров, "че след като не може да бъде въведен ред в държавата, партията ще го въведе чрез граждански ред, което включва и арести на провокатори" е опит за насилствено завземане на държавната власт и пряко нарушава чл. 11, ал. 4 от Конституцията", се казва в позицията на ДСБ.

"Свидетели на последователни действия на "Атака", които нарушават принципите на политически плурализъм и демокрация. С изявите си партията разпалва вражда и провокира към насилие над личността, като пряко нарушава чл. 39, ал. 2 от Конституцията", пише в документа.

От партията са обезпокоени и от решението на 42-то Народно събрание да задуши извънпарламентарната опозиция чрез спиране на държавната субсидия на партиите, които не са прескочили бариерата от 4%. Тази седмица в парламентарната правна комисия на първо четене бяха приети изменения в Закона за политическите партии, сред които е и исканото от "Атака" отпадане на подпомагането на невлезлите в парламента партии.

ДСБ смята, че тези промени са плод на страха на Волен Сидеров от разпад на подкрепата за неговата партия и отливането на поддръжниците ѝ към други политически субекти.

"Това решение бетонира сегашното статукво, което много от българските граждани припознават като представителство на мафията и олигархията и определят като нелегитимно", посочват от ДСБ и добавят, че промяната обрича над половината от българските граждани да останат трайно непредставени в парламента.

"Това решение е опит за задушаване на извънпарламентарната опозиция в стила на БКП след 1944 г. Резултатът от това ще бъде трайно дестабилизиране на държавата, удар по легитимността на институциите и нарушаване на крехките демократични принципи в страната ни", завършва позицията на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България