ДСБ призова Първанов да даде оценка за изявленията на Путин

ДСБ призова Първанов да даде оценка за изявленията на Путин

ДСБ призова президента Георги Първанов да даде “недвусмислена оценка” за изявленията на Владимир Путин от събота, че разполагането на американски бази в страни от Централна и Източна Европа създават нова “виртуална Берлинска стена”.

По време на 43-та международна конференция, посветена на въпросите на сигурността в Мюнхен, руският президент вся смут сред дипломатите като директно заяви, че Кремъл разполага с оръжие, което може да преодолее новата Берлинска стена и обясни, че изграждането на противоракетния щит ще принуди Русия да предприеме “адекватни мерки”.

Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя в понеделник за спешно свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), където да се формира национална позиция за отношенията между София и Москва, между НАТО и Русия и между ЕС и Русия.

“ДСБ изразяваме дълбока тревога от заплашителното изявление на руския президент. Посрещаме с възмущение малодушната реакция на българския външен министър, който се опита да омаловажи заплахите в руската позиция и да изкара, че тя не засягала България. С това българското правителство изпълни за пореден път отредената му от Кремъл, роля на “Троянски кон”, заяви Костов.

По думите му Путин за пореден път е оспорил правото на независими европейски държави да избират сами гаранциите за своята сигурност.

“При липсата на позиция по водещи въпроси, трябва да се пита дали България изобщо има външна политика, която да защитава нейните национални приоритети”, добави лидерът на ДСБ.

Според зам.-председателя на партията Веселин Методиев в средите на управлението все още съществува стереотипа, че “българският интерес се пази от Москва” и това е причина за липсата на позиция.

ДСБ настоява кабинетът на Сергей Станишев “да изрази дълбоко разочарование пред руското правителство, да предложи проект на общ политически отговор на НАТО и ЕС на конфронтационните тези и намерения, изложени от руския президент и да замрази всички проекти с руско участие като АЕЦ “Белене” и Бургас-Александропулис, докато не се изяснят конкретно стратегическите планове на Москва”.

Костов съобщи още, че ще бъдат отправени парламентарни питания към премиера Сергей Станишев и външния министър Ивайло Калфин за българската позиция около последните изявления на Путин. Ще бъде предложен и текст за обща декларация на Народното събрание “във връзка със засилващата се агресивност” от страна на Русия.

От пресцентъра на ДСБ съобщиха, че текстът на декларацията им ще бъде разпратен до посолствата на Русия, САЩ, страните членки на ЕС и до представителството на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България