ДСБ призова за спиране на прокризисни инвестиции и смели реформи

ДСБ призова за спиране на прокризисни инвестиции и смели реформи

За да изведе страната от икономическата криза, правителството трябва да прави не икономии, а големи икономии, като спре прокризисни инвестиции като "Белене“, и извърши смели реформи. Това коментира пред БНТ в сряда лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов по повод изтеклите в публичното пространство идеи на правителството за драстични съкращения на разходите основно в социалната сфера. Ден по-рано от ДСБ предложиха пакет от антикризисни мерки, насочени основно към стимулиране и подпомагане на бизнеса и обявиха, че са готови да ги споделят с правителството.

В коментара си Костов раздели възможните антикризисни мерки на "щадящи" и драстични.

"Аз искам първо да се изчерпят тези мерки, които са щадящи. Правителството през икономии няма да изведе страната от кризата. Правителството може да изведе страната от кризата, когато направи големите икономии", заяви бившият премиер. Според него трябва да се дадат нови приоритети на публичните инвестиции. Държавата трябва да спре да стимулира кризата чрез инвестиции.

"Това може да става когато инвестицията е дългосрочна, когато срокът ѝ на завършване е примерно след седем-осем години. Тогава това нещо носи криза сега, а полза след десет години. Или когато инвестицията е от такова естество, че влошава силно външно-търговския баланс на страната, защото кара страната да вкарва огромен внос“, обясни Костов. Като пример с прокризисен ефект той посочи АЕЦ "Белене“.

От ДСБ предлагат големите инвестиции да се правят в инфраструктурни проекти, за които е нужна много работна ръка, а и основните суровини и доставки за извършването им са от местен произход. Като пример той посочи изграждането на магистралите - "Тракия", "Струма", "Люлин", Софийския околовръстен път, "Марица". Работата по такива проекти е една антикризисна мярка, каза Костов.

"Освен това ние предлагаме автомагистрала "Хемус" да се изгради по приетите и създадени от Европейския съюз възможности, чрез публично-частно партньорство или чрез проектно финансиране от стратегически изпълнители и инвеститори. Това може да бъде направено, т.е. други ще инвестират, други ще строят, а ние ще получим магистрала и ще можем да я ползваме, и по този начин пък ще намалим разходите за енергия, защото основните критерии, през които ние искаме да се разгледат инвестициите, за да бъдат, да допринасят за енергийна ефективност, да създават диверсифициране на възможности за енергийни доставки, да запазват работни места и, разбира се, да снижават импортоемкостта на българската икономика, т.е. да не внасяме много", обясни лидерът на ДСБ.

Като друг пример за антикризисна мярка той посочи мащабното саниране на панелните блокове. "Това е нещо, което е изключително важно и ще спаси целия строителен сектор от кризата, в която е изпаднал. Същото трябва да се направи и по отношение на мерките за енергийна ефективност - и в бита, и в транспорта, и в индустрията, защото българската индустрия е изключително енергоемка. Това са големите резерви на публичните инвестиции, преди да се посяга на пенсиите на хората, да се спрат тези огромни, така да се каже, разхищения на бюджетни средства".

ДСБ категорично против орязване на социални придобивки и облагане на пенсии

В контекста на посочените от него антикризисни идеи Костов се обяви срещу евентуално облагане на пенсии с данък общ доход или посягане на размера на отпуските за майчинство и каза, че категорично ДСБ няма да ги подкрепи.

Костов напомни, че през 1991 г. след края на правителството на Андрей Луканов като министър на финансите и през 1997 г. - след Виденовата хиперинфлация вече като премиер, не си е позволил да въвежда сурови орязвания на доходите и социалните придобивки на хората.

"Аз имам опит в това нещо. Нека да напомня, и първия, и втория път, и през 1991 г., и през 1997 г., наистина първите месеци са много тежки, но след това веднага се излиза на хоризонта на оздравяването и на икономическото възстановяване, веднага. Смелата реформа много бързо, и това е всъщност най-сериозното нещо, което може да изтласка икономиката нагоре. Нищо не може да помогне на една нуждаеща се от реформи икономика освен реформи", обясни той.

"Правителството не се лута, търси баланс между мерките и доверието"

Лидерът на ДСБ не се съгласи, че правителството се лута, като подава идеи, след това ги оттегля или ги променя.

"Аз мисля, че министър-председателят е в положение да търси баланс между запазването на политическото доверие и реализацията на изпълними мерки. Това е неговият опит да реши нещата. Аз искрено се надявам и му желая той да събере куража за смели реформи", каза Костов, като добави, че от собствения си опит в изпълнителната власт знае, че непопулярните мерки след време носят резултати.

"Личните проекти на Първанов - по пътя на Шрьодер или връщане в политиката"

Костов коментира и отправените към него от страна на президента Георги Първанов нападки.

"Президентът може би се опитва да си създаде две писти за след президентстването. Първо, готви си една писта като Шрьодер. Силно застава зад руските проекти и зад руските интереси с оглед на това да има високо платена руска служба в България, вероятно. Това е пътят

на германския канцлер. Той действаше по същия начин, всъщност нашият президент повтаря. Аз мисля, че това е едната перспектива, която си създава и която заработва президентът. Заради това той е толкова агресивен срещу финансовия министър, защото не иска да го чуе, когато той му казва - тази инвестиция за "Белене", тя съсипва бюджета ми, тя ме ликвидира на практика, тя ми е невъзможна. Той не иска да го чуе, защото влиза в противоречие със собствената му житейска перспектива"

Според Костов Първанов тества и втора възможност - да се върне в политиката. Той припомни, че преди време държавният глава бе събрал в Боровец свои съветници, за да ги пита "какво ще прави, след като му изтече вторият мандат".

"Неговата идея, тъй като той е млад човек, на 52-53 години, да се върне в политиката е реализируема само по два начина. Единият е да направи нова партия вляво, което той винаги може да направи и без да пита който и да било, а другата е да се върне и да оглави Българската социалистическа партия", каза лидерът на ДСБ.

Той напомни, че действително предишният президент Петър Стоянов се е върнал в политиката, но "никога не е използвал позицията си на президент, за да си подготви политическо бъдеще или да лобира за руски интереси, за да има високо платена длъжност в някой руски инвеститор в България.

"Кремиковци" беше продаден, за да не фалира"

Костов припомни защо е бил продаден комбинатът "Кремиковци" за 1 лев в отговор на упрека, че купувачът Валентин Захариев е бил дарител на фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България".

"Кремиковци" беше продаден, за да не фалира. И беше удължен животът му, тука изглежда всеки път ще говорим все за тази тема - и беше удължен животът му с 10 години. На 18 хиляди души беше удължена работата в продължение на десет години и беше дадена възможност да потърсят своя житейска алтернатива. Иначе трябваше да бъде ликвидиран на другия ден след този, в който беше крайният срок на продажбата", заяви Костов.

Така той върна лентата към 1999 година, когато страната бе притисната от МВФ срещу заема, който отпуска, да направи дълбоки структури реформи и ѝ бяха дадени срокове за приватизация или за фалит на закъсали големи държавни дружества. Продажбата на "Кремиковци", както и на авиокомпания "Балкан" бе извършена в последния възможен момент.

"Приватизацията е реформа, от която България се нуждаеше, за да стане като европейските страни, където членува в момента. Без приватизация не можехме да станем европейска страна, в смисъла, в който европейските страни дефинират себе си като членове на Европейския съюз", заяви Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес