ДСБ: Проектът "Белене" бе погребан, сега се правят опити да "вампиряса"

Управляващите уличени в двойна игра – досега не са направили нищо за прекратяване на проекта

Иван Костов сн. БГНЕС

Демократи за силна България (ДСБ) настояха правителството да прекрати всякакви контакти за възобновяване на АЕЦ"Белене", а парламентът да не жертва своя авторитет като участва в съмнителни комбинации за ново отваряне на проекта.

Управляващите бяха уличени в двойна игра – въпреки решението на правителството и парламента от 29 март за спиране на проекта, досега не са изпълнили нито едно от действията, произтичащи от това решение - да договорят с руския доставчик окончателното прекратяване на строителството на централата, а АЯР да откаже лиценз на техническите проекти. Вместо това, подчерта на пресконференция в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов, се появи информация, че зад гърба на НС премиерът Борисов е водил преговори с неясен и недоказан кандидат-инвеститор.

Надяваме се, че доводите ни са ясни, проектът беше погребан преди 6 месеца, но се правят опити да "бъде вампирясян", коментира Иван Иванов, член на националното ръководство на ДСБ .

Веднъж, отбеляза и Костов, правителството е решило да затвори проекта, втори път - да съживи покойник.

Печелившият ход на Борисов, според него, е бързо да спре агониите, да търси подкрепа от източноевропейските страни и от ЕС, тъй като интересите ни съвпадат.

Малко след пресконференцията на ДСБ се разбра, че управляващите се отказват да възобновяват преговорите за АЕЦ "Белене" с неизвестния американски консорциум, а вместо това ще организират референдум, но след като Народното събрание намери нова формулировка на въпроса, поставен от БСП при събирането на подписката за допитването.

Анализът на лидера на ДСБ показва, че идва краят на руската доминация на газовия пазар, Москва няма да може да определя толкова високи цени и затова в момента се опитва да натиска и изнудва България. Такъв опит Иван Костов вижда и по отношение на "Южен поток". Това, смята той, се прави, за да се покачат шансовете на руската страна по "втори загиващ енергиен проект". Ние се огъваме пред руското правителство и пред Путин и така сме притиснати, че не можем да изговорим собствения си интерес, отбеляза Иван Костов.

"Да получаваме на нормални цени газ е български национален интерес", подчерта той. Не може Германия да плаща 40% по-евтин газ и ние да се конкурираме с германските производители, поясни бившият премиер. "Газпром" злоупотребява с господстващо положение в България, подчерта още Костов и отбеляза, че в Германия не може, защото германците имат алтернативни доставчици.

"Ние искаме поне на германски цени газ. Тогава конкурентоспособността на българските производители ще се повиши", подчерта Костов.

Според него в близките няколко години "Газпром" ще загуби позиции и ще бъде принуден да намали цените, затова Русия затова прави опит да се закрепи. Опитът да се изгради атомна централа в ЕС е опит Русия все пак да запази позиции като доставчик на Европа за този пазар. Но Русия губи позиции като доставчик на енергийни ресурси за Европа. Затова е паниката. Краят на господството на "Газпром предстои", уверен е Иван Костов.

Иван Иванов коментира и оповестената преди ден схема, според която България сега няма да участва финансово в изграждането на "Южен поток" на своя територия, плащането ще поеме Русия за сметка на отказа на България от транзитни такси за 15 години. Според Иванов инвестицията може да се изплаща дълги години, така че да не получим нищо накрая.

Споделяне

Още по темата

Още от България