ДСБ: Прокурор Роман Василев прикрива корупционни схеми в коалицията

ДСБ: Прокурор Роман Василев прикрива корупционни схеми в коалицията

ДСБ смятат, че зам.-градският прокурор на София Роман Василев директно обслужва управляващата коалиция, прикривайки корупционни схеми. На пресконференция в неделя депутатът от ДСБ и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов посочи делото "Лиана", което се свързва с непрозрачното финансиране на ДПС.

През декември 2006 г. Роман Василев е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител по материалите от делото.

Набива са не очи през последните години, че когато стане въпрос за прикриване на деяния, свързани с управляващите, се произнася едно и също лице от прокуратурата – Роман Василев. Ние ще настояваме Инспекторът към Висшия съдебен съвет да провери делата на този човек, защото е много фрапиращо всичко това, което той прави, заяви Атанас Атанасов.

Той допълни, че ДСБ разполага с конкретни данни за него и действията му в прокуратурата. Имаме факти, че той обслужва управляващите и имаме чувството, че работи като член правителството, а не като независим магистрат. Това е недопустимо, при условие, че сме толкова критикувани от Европа за липса на резултати, каза още Атанасов.

Депутатът припомни многократните настоявания на дясната опозиция, подкрепени и от шефа на вътрешната парламентарна комисия, в Народното събрание да бъдат предоставени всички материали, засягащи делото "Лиана", но досега това не се допуска. Атанасов заяви, че информацията, с която разполага, ще предостави в Брюксел пред европейските институции.

По думите му в обобщената справка по делото "Лиана” са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи.

От Инспектора към ВСС заявиха пред Mediapool, че ако постъпят конкретни сигнали срещу Роман Василев, то той ще бъде проверен. От институцията не отхвърлиха възможността да използват и законовото си право да се самосезират. Mediapool потърси за коментар прокурор Василев, но телефонът му бе изключен.

Миналата година, когато след убийството на Ахмед Емин, началник на кабинета на Ахмед Доган, когато бивши приближени на лидера на ДПС обявиха публично съмнителни схеми за финансиране на партията, проверката бе възложена на прокурор Роман Василев.

В края на тази седмица Василев обяви, че проверката на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за незаконно финансиране на ДПС не е открила нарушения. Прокурорът каза, че твърденията на бившия член на ДПС Керим Караали за сериозни суми, постъпващи тайно в касите на партията на Ахмед Доган, не са се потвърдили. Василев уточни, че още се запознавал с постъпилите от ДАНС материали и предстои да прецени има ли данни за извършено престъпление. Най-вероятно проверката ще бъде прекратена, каза тогава зам.-градският прокурор.

Атанасов коментира, че заместник-градският прокурор на София се е произнесъл преди въобще да прочете данните от справката, което е недопустимо.

"Прокуратурата е независима институция и не би следвало да се занимава с осигуряване на политически чадъри”, заяви депутатът от ДСБ.

Той се усъмни, че направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до прокуратурата прикриват корупцията в ДПС.

"Има съвместно съдружно поведение на различни фактори от властта за прикриване на корупцията на ДПС”, заяви Атанасов. Той изтъкна, че председателят на Народното събрание многократно е отклонявал негови питания, свързани с делото "Лиана” към министър-председателя Сергей Станишев.

"Ще си позволя тази информация да я предоставя на европейските институции, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов.

За боксуването на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред аз, като председател на комисията, нямам никаква вина, коментира пред БНР шефът на парламентарния орган Минчо Спасов. Той припомни, че поради отказа да бъде представена разработка "Лиана”, не е бил гледан бюджетът на МВР и ДАНС. Спасов допълни, че той остава на същата позиция и отказът да се предостави разработката е на ДПС и БСП.

Не съм се отказал от идеята българското общество да научи какво представлява тази разработка, каза Спасов. Той допълни, че след като вече и ДПС са за разкриването ѝ, това ще се случи.

Според министъра на вътрешните работи Михаил Миков огласяването на данни от "Лиана" ще дискредитира останалите случаи от работата на полицията и прокуратурата.

"Както тази, така и други оперативни разработки, които не са приключили и не са архивирани, мисля, че принципът "необходимо да се знае" ще бъде нарушен", коментира Миков пред репортери.

Споделяне

Още по темата

Още от България