ДСБ проверява спечелени европроекти с турска държавна намеса

През тези дни ДСБ събира данни в подкрепа на експертна информация, че чрез турска държавна намеса турски фирми печелят много от проектите в България, финансирани от ЕС, предаде БТА. Българският пазар действително е свободен, всеки може да се конкурира в него, но не трябва да има държавна намеса от чужда страна, заяви в Русе зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова. За оповестяване на данните, събирани от ДСБ, предстои специална пресконференция, каза Михайлова.

Тя допълни, че "една от основните задачи на бъдещите депутати от ДСБ в ЕП е да държат ЕС да не приема за свой член Турция, ако не е подготвена".  Турция трябва не само да изпълни политическите критерии, които са валидни за всяка страна, член на ЕС, но и да даде гаранции за ненамеса във вътрешните работи на България чрез ДПС, каза Екатерина Михайлова.

Тя заяви, че при предишните избори у нас идвали да гласуват хора от Турция, организирани от турската държава. Според нея срещу тях дори имало заплахи, че трябва задължително да гласуват в България, защото в противен случай ще им бъде отказано по думите ѝ легализиране на документи за престой в Турция.

Евродепутатите от ДСБ ще работят България - в частност, и Европейският съюз - като общност, да не са изцяло енергийно зависими от Русия, защото има опасност от недопустима геополитическа зависимост, заяви заместник-председателят на ДСБ.

В присъствието на нотариус ДСБ ще изтегли в понеделник жребий за подреждането на бюлетината и реда за представяне на кандидатите си за евродепутати за последното от регионални събрания, на които партията определя листата си за евроизборите. Това съобщи пресцентърът на партията като допълва, че за да се гарантира пълна прозрачност, жребият ще бъде теглен от представителите на медиите.

На 9, 10 и 11 март във Варна, Плевен и Русе се проведоха първите три от общо шест съвместни заседания на регионалните събрания на ДСБ, които трябва да одобрят листата на партията за изборите за Европейски парламент (ЕП). Дванадесетте излъчени кандидати на партията се представиха пред делегатите и отговаряха на въпросите им.

След гласуванията временното класиране води Константин Димитров, който в момента е евродепутат от ДСБ. Той е събрал 766 гласа. Следва го депутатът Светослав Малинов със 722 гласа; Иван Иванов - 594 гласа; Даниел Митов - 500 гласа; Пламен Цветков - 428 гласа; Цветнен Цветков - 262 гласа, Кина Андреева - 221 гласа; Валентина Наумова - 178 гласа; Ивана Енева - 158 гласа; Христо Даскалов - 65 гласа; Евелина Павловска-Живкова - 54 гласа; Вениамин Тодоров - 40 гласа.

Следващите съвместни заседания на регионалните събрания на ДСБ ще са в Бургас, Пловдив и София.

Споделяне

Още от България