ДСБ пусна запалка "Сменете си Запалката"

ДСБ пусна запалка "Сменете си Запалката"

Премиерът Сергей Станишев безвъзвратно закъсня със своята реакция да овладее кризата на държавността и в момента се намира на обща барикада с т. нар. братя Галеви и другите като тях, пазейки Румен Петков. Това се казва в позиция на ДСБ по повод скандалите в МВР.
Преди пресконференцията от пресцентъра на ДСБ пуснаха първоаприлска изненада – червена запалка китайско производство с надпис “Сменете си Запалката“ и лика на усмихнатия Румен Петков. “Запалката“ стана популярното прозвище на вътрешния министър, след като изскочи първо от разработка на спецслужбите, за която бе съобщено преди седмица във вътрешната комисия.

“С бездействието си премиерът остана на светлини години от нормалната европейска реакция. Той изпадна в състояние на политическа карантина. Българската опозиция първа му каза какво трябва да направи, после Европейската комисия в лицето на председателя Барозу му каза какво трябва да направи, после коалиционните партньори му намекнаха какво трябва да направи, след това гласове от неговата партията ясно му казаха какво трябва да направи", смятат ДСБ.

Срещата между Петков и Галеви показва ясно, че българите нямат Министерство на вътрешните работи. “МВР имат определени братя и роднини от сенчестия бизнес“, каза Калин Янакиев от Националното ръководство на ДСБ.

През следващата седмица ДСБ ще започнат консултации с останалите опозиционни партии за искане на вот на недоверие към правителството “заради очевидните му връзки с организираната престъпност“. От своя страна СДС призова президента Първанов да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради кризата.

“Премиерът Сергей Станишев формулира случващото се като “оздравителен процес“. Ако това беше оздравителен процес, случващото се в момента щеше да е резултат от вътрешните проверки в МВР, а не от натиск отвън. Нищо такова нямаше да се случи, ако опозицията не пое държавническа роля и не изкара наяве действията на вътрешното министерство. Хората, които извадиха тези неща, изпълниха гражданския си дълг, а премиерът определи това като “ченгеджийница“, заяви още Калин Янакиев.

Според зам.-председателя на ДСБ Петър Москов, закъснението на Станишев и мълчанието на Първанов са техните позиции към скандала. “С това те защитават Румен Петков и двама души в основата на мутренския терор в Дупница“, добави той. От ДСБ призоваха представители на “нормалния бизнес“ да предоставят на партията сигнали за корупция, за прикриване на нарушения и за незаконно обогатяване на политически обръчи, които впоследствие ще бъдат осветлени.

СДС: Всъщност Петков е “ръководител на държавата“

Действията на тройната коалиция и премиера Станишев от последните дни показват, че всъщност Румен Петков е ръководител на държавата, заяви членът на Националния изпълнителен съвет на СДС Любов Панайотова. От партията поискаха президентът Георги Първанов между някой “волейболен мач и ходене на лов“ в Симитли да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

“Има сериозен проблем в държавата и президентът напълно дезертира от своите конституционни правомощия в сферата на сигурността. Освен свикването на КСНС, ние държим президентът да бъде изслушан от парламента. Крайно време е той да остави ролята на незнаещ какво се случва в държавата“, заяви Панайотова.

В първото си и единствено изявление за скандала в МВР, президентът заяви в петък, че е изолиран и няма информация за случващото се. Във вторник Станишев заяви, че Първанов е напълно информиран, в това число от него самия и от шефа на ДАНС.

Синият депутат Мартин Димитров коментира, че оставката на Румен Петков и на цялото ръководство на МВР е първото и неизбежно нещо, което трябва да се случи, но това не изчерпва реформата във ведомството. “Едва след това може да се говори за реформи“.

СДС ще предложи Народното събрание да приеме декларацията на НАТО за ефективно и прозрачно управление на сектора на сигурността. “Този документ от 30 страници, може да стане основа на реформата в МВР. Той е разпратен до всички страни-членки на Алианса, но в България никой не му обърна внимания“, заяви Димитров.

Още от България