ДСБ регистрира коалиция, но без "Синьо Единство"

Напусналите СДС изтеглиха документите си от ЦИК, няма да се явяват на избори

Снимка: БГНЕС

ДСБ регистрира в ЦИК коалиция, но с партия Български демократически форум, а не със "Синьо единство" на Надежда Нейнски. От партията на Иван Костов увериха, че проблемите с партньорската формация били чисто технически и преговорите продължават. Според информация на Mediapool, след като ДСБ и "Синьо единство" не са се разбрали за регистриране на коалиция, във вторник ще се обсъжда предоставяне на водещи места за бившите представители на СДС в листите на ДСБ. От "Синьо единство" обаче твърдят, че разговорите са приключили, а споразумение няма.

По-рано в понеделник в ЦИК бе регистрирана коалиция"ДСБ-БДФ", в която "Синьо Единство" не фигурираше.

Председателят на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев и лидерът на Българския демократически форум (БДФ) Жаклин Толева внесоха в ЦИК необходимите документи за вписване на обединението в последния предвиден от закона срок.

След като обясни, че до края на деня в коалицията има време да се впише и партията на Нейнски, Методиев уточни, че "листите на ДСБ са отворени до събота, няма проблем те да бъдат включени в тях".

Ние оставаме верни на идеята за този проект за единен субект след вота, ще си сътрудничим и в секционни избирателни комисии със "Синьо единство", каза Веселин Методиев.

Първоначално той каза, че причината колегите им да не бъдат вписани в коалицията са технически. За партия, чиято регистрация е излязла през миналата седмица в "Държавен вестник", е сложно да реши въпроса с банковите документи, посочи председателят на щаба на ДСБ.

Няма място за спекулации, работим заедно, добави Методиев и цитира социологическо проучване, според което само от ДСБ имали шанс да получат 14 депутатски места в 42-то Народно събрание.

По-късно обаче стана ясно, че проблемът далеч не е само технически.

Малко преди 17 часа в понеделник "Синьо единство" изтегли документите си, с които се регистрира в Централната избирателна комисия миналата седмица. По неофициална информация на Mediapool формацията е решила изобщо да не се явява на предсрочните парламентарни избори. Презумпцията на бившите седесари е, че мандатът на 42-то Народно събрание вероятно ще бъде къс и партията "ще се похаби".

Няма официална информация от "Синьо единство", а версиите за случилото се се разминават.

По неофициална информация от ДСБ, формацията на Надежда Нейнски предявила претенции за повече водещи позиции в листите, като в същото време се дърпала от поемане на отговорност.

Според "Синьо единство" причина за конфликта е отказът на ДСБ за компромисни решения.

"Нямаше компромис нито за председателстването на коалицията, нито за листите", обясниха запознати. Основният им аргумент за развалянето на неслучилото се обединение обаче е, че "ДСБ не иска да се създава единна дясна партия след изборите".

От формацията на Иван Костов отрекоха такъв сценарий. "Не сме отказвали създаване на единна партия, но няма как това нещо да се случи преди изборите, тъй като ще загубим представителството си в избирателните комисии", обясниха от ДСБ. Те твърдят още, че в крайна сметка "не всичко е загубено". "Няма никакъв проблем да им дадем водачески места, а за обединение да мислим след изборите, тъй като очевидно пропуснахме срока", казват ДСБ. Те анонсираха предстояща среща със "Синьо единство" във вторник, но от формацията на Нейнски отричат.

"Срокът за регистрация на коалиция изтече, ние няма да се явяваме на избори, защото не искаме да сме депутати на всяка цена. По тази причина няма да влезем и в листите на ДСБ", твърдят от новосъздадената партия.

"Синьо единство" съобщиха също, че във вторник на пресконференция ще представят официалната си позиция. Те възнамеряват да покажат всичките си документи и да докажат, че ДСБ подвеждат избирателите, като твърдят, че проблемът не е при тях.

"Вярвахме, че подписаната Единна платформа между ДСБ и Единство е началото на общ път, който двете формации ще извървят към единната партия след изборите. Оказа се обаче, че протегнатата ръка за единство е само от наша страна. ДСБ избра да остане при разделението и изостави каузата за единната партия", се казва в официално съобщение на партията, с което обявява утрешната си пресконференция.  

Споделяне

Още по темата

Още от България