ДСБ: Само битови абонати и семеен бизнес в регулирания енергиен пазар 

ДСБ: Само битови абонати и семеен бизнес в регулирания енергиен пазар 

На регулирания енергиен пазар трябва да останат само битовите абонати и семейният бизнес, който работи на 220 волта напрежение. Другите потребители трябва да бъдат извадени на свободния енергиен пазар, чието създаване закъснява повече от две години. Това заяви в Стара Загора Иван Иванов от ДСБ по повод първите мерки за излизане от енергийната криза, предаде БНР.

Иванов предлага да бъдат намалени "студените" мощности и определянето им чрез търг. Според него сега ТЕЦ-Варна завишава умишлено цената на студения си резерв, а той би могъл да бъде формиран на много по-ниски цени от блоковете на държавната ТЕЦ "Марица изток 2“. Необходимо е още от микса да се извадят мощностите на Христо Ковачки, а правителството да влезе в ясни и твърди преговори с AES и "Контур Глобал", които са в привилегировано положение на пазара.

Иванов посочи, че няма яснота как се формират продажбите на АЕЦ "Козлодуй“ и ТЕЦ "Марица изток-2" и припомни, че в периода 2004-2007 година НЕК е реализирала нетни загуби от 91 милиона лева, затова че е продавала ток под пазарни цени.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?