ДСБ: СДС организира неуместна среща с несъвместими участници

България се нуждае от дясноцентристко управление поставено на честна програмна основа. Партия Демократи за силна България (ДСБ) ще работи това да се случи, но ще представи и дискутира идеите и програмата си с избирателите, а не с партиите. Така ДСБ аргументира отказа си за участие в организираната от СДС среща на десните сили на 10 ноември.

Още преди три седмици лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че партията няма отиде на срещата.

На нея са поканени и управляващи, и опозиция, заяви на пресконференция в неделя д-р Николай Михайлов от националното ръководство на партията. Той определи срещата като PR-акция, която е политически безсмислена и лицемерна.

Демократи за силна България няма да участват в неуместна конференция с несъвместими участници. Ще продължим диалога си с българските граждани и принципно и последователно ще търсим свои коалиционни партньори, се казва още в отговора на партията.

С част от участниците ДСБ има сериозни различия - най-очевидното е, че едни са управляващи, а други - опозиция. Някои от партиите са днешни политически противници: ССД на Стефан Софиянски и Евродесницата с Алеко Кюркчиев и Камен Влахов, които са депутати от управляващото мнозинство и защитници на правителството Сакскобургготски; КЕП с Христо Бисеров; и накрая Евгени Бакърджиев - компрометирал, а след това осъдил управлението на ОДС. Демократи за силна България имат принципни различия със СДС на Надежда Михайлова, която се извини за управлението на ОДС и не гласува вота на недоверие на управляващите, посочват БСБ.

По думите на Михайлов срещата на десните сили цели попадане на политически лидери в парламента. Оцеляването на десни лидери не е приоритет за ДСБ, поясни той.

Очевидно е, че България се нуждае от дясноцентристко управление, но на принципна основа, каза Михайлов в отговор на един от въпросите в поканата на СДС за срещата. По думите му отговорът на този въпрос е ясен и без конференция на десните сили, "които не трябва да си задават риторични въпроси".

Според ДСБ основен приоритет на дясноцентристкото управление трябва да бъде обръщането към избирателите, а не партиите да се разпитват взаимно. Преди избори се печели доверието на хората, а не на партийните лидери, каза Николай Михайлов и допълни, че политическите партии вдясно се нуждаят от нова легитимация, която се придобива на избори.

Конференцията на десните сили през ноември ще премине по сценарии, тя ще представи образа на десницата, но в кулоарите на форума ще се говори за изборните листи, смята Михайлов. Според него конференцията ще има две програми - официална и неофициална.

В отговора на ДСБ на поканата за среща на десните сили се отбелязва, че на срещата през юни в Будапеща партията е подкрепила съвместно заявление, в което се дава оценка на управлението на НДСВ, ДПС и БСП.

Заехме позиции по ключови въпроси и определихме условията за участие в нашия диалог, заявява ръководството на партията. Според ДСБ новият опит за конференция идва, след като не са преодолени различията от Будапеща и след като софийската коалиция е разпределила своето участие по бордовете на общинските фирми.

ДСБ винаги са търсили повод да не присъстват на подобна среща, коментара главният секретар на СДС Ваньо Шарков отказа на ръководената от Иван Костов партия да присъства на срещата на 10 ноември. Това, че Диляна Грозданова ( от ръководството на ССД - б.р.) е депутат от НДСВ, не прави Съюза на свободните демократи част от някакво управляващо мнозинство. Такива аргументи не изглеждат сериозни в очите на хората, които на места работят с другите десни партии - като в общинските съвети например, каза Шарков пред Дарик радио.

Изглежда, тая партия изобщо не е в час, каза Шарков по повод ДСБ и добави, че до този момент нито една от останалите поканени партии не е отказа участие.

Още от България