ДСБ се обяви срещу ”натрапената” коалиция с ГЕРБ

Светослав Малинов оглави номинациите на партията за евролистата на Реформаторския блок

ДСБ се обяви срещу ”натрапената” коалиция с ГЕРБ

ДСБ посочи ГЕРБ за конкурент на предстоящите избори, като лидерът на партията Радан Кънев определи темата за евентуална коалиция с Бойко Борисов за ”натрапена” и раздухвана от недобронамерени медии и коментатори, както и от самите ГЕРБ, БСП и ДПС.

Националното събрание на ДСБ реши партията да предложи четирима кандидати за единната листа на Реформаторския блок - Светослав Малинов, Росица Рачева, проф. Ивана Енева и блогъра Иво Божков. Малинов, който е евродепутат от Синята коалиция, очаквано оглави номинациите. Реформаторският блок ще обяви подредбата на листата си за евроизборите на 22 март, като се очаква тя да бъде водена от Меглена Кунева. По време на събранието на ДСБ обаче активисти на партията призоваха при гласуването симпатизантите им да се възползват от правото на преференция и по този начин да придвижат Малинов напред.

Социологът Цветозар Томов, който е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок, а е подкрепен от ГЕРБ за член на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи, че според негови изследвания дясното обединение може да вземе две места в европарламента, като има потенциал и за трима.

Националното събрание подкрепи и учредителното споразумение за Реформаторския блок, въпреки критиките на част от делегатите към заложеното в него намерение за създаване на единна политическа формация.

Софийската организация на ДСБ поиска да отпадне този текст, тъй като предвиждал разпускането на партията.

След като по-рано в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова партиите в център-дясно за следващо дясно експертно правителство, Радан Кънев заяви, че светът не се върти около Борисов, с когото ДСБ са конкуренти. ”Ние сме конкуренти, защото предлагаме на българите по-добри решения, предлагаме изход от тази криза”, каза Кънев.

"Спряхме лабораторните проекти за "модерна десница" и не допуснахме ГЕРБ да бъде единствена алтернатива на БСП", посочи Кънев.

Той очерта два риска пред партията -  "натрапеният разговор" за партньорство с ГЕРБ и мнителността, изолацията, ”подчертаният недостатък да харесваме само себе си”.

”Край на разговорите за предсрочни избори - Орешарски и БСП пропуснаха шанса да си отидат сами. Те ще бъдат свалени на избори”, каза Кънев.

От своя страна Светослав Малинов коментира, че Борисов ”има качества, от които всеки би могъл дори да се учи, но въплъщава всички отблъскващи качества на политик". "За мен той никога няма да е повече лидер на ГЕРБ, а българската десница няма бъдеще, докато той минава за най-силен десен политик. Надявам се, че все повече българи и гласоподаватели на ГЕРБ разбират, че това не е пътят за ново българско дясно реформаторско управление", каза Малинов.

Петър Москов коментира, че ДПС, БСП и партията на Николай Бареков са лицето на сегашното управление и трябва да бъдат атакувани.

Той посочи, че десните избиратели, които гласуват за ГЕРБ, но са разочаровани от партията, трябва да бъдат убедени да припознаят Реформаторския блок.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?