ДСБ се цели във властта

ДСБ се цели във властта

ДСБ започва подготовка за следващите парламентарни избори и за участие в управлението на страната. Като приоритети партията си поставя бързото покачване качеството на живот на българските граждани и справедливото разпределение на ползите от членството в ЕС. Други приоритети са съкращаването на сивата икономика и отстраняването на мафията и олигархията от политическия живот на страната; достойно членство в НАТО и намаляване на прекомерната зависимост от Русия. ДСБ смятат, че БСП, ДПС и НДСВ трябва да излязат в опозиция, управленските им дела да бъдат ревизирани, а незаконно придобитите имоти от Симеон Сакскобургготски - отнети.

Тези цели са набелязаните от Национално съвещание на партията, проведено през почивните дни, съобщи в понеделник председателят на ДСБ Иван Костов. По думите му ДСБ са готови да взаимодействат с реални партии, неправителствени организации и с граждани преди и след изборите.

“Те трябва да споделят определени общи принципи, ценности и програма с ДСБ. Трябва да осъждат комунизма и категорично да отхвърлят присъствие на бившия репресивен апарат в обществено-политическия живот на страната. Трябва да уважават идентичността и самостоятелността си. Да допринесат за успешна предизборна кампания”, обясни Костов. Той подчерта, че не става въпрос за предсрочни парламентарни избори - "няма оптимизъм, че ще има предсрочни избори".

“Ако трикракото столче на управляващите стане четирикрако, по-лесно ли ще се събори на земята, или по-трудно?”, каза Костов в отговор на въпрос за разцеплението в НДСВ и формирането на нова група, който даде заявка да подкрепя тройната коалиция.

Бихме били щастливи от предсрочни избори, но хората, които могат да ги предизвикат, нямат полза от това, добави зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов.

В отговор на въпрос от ДСБ заявиха, че  приемат ГЕРБ за реална партия, предвид резултатите ѝ от местните избори.  В същото време обаче изтъкнаха, че Бойко Борисов, подобно на президента Георги Първанов, дели ченгетата на добри и лоши, което се различава от позицията на ДСБ

Въпреки направената заявка за участие в управлението, от ДСБ отказаха да посочат конкретни партии, с които да се коалират. “Проблемът с кой ще се коалираме не е проблем на ДСБ. Това е проблем от времето на късната Надежда Михайлова”, коментира Костов. Зам.-председателят на партията Петър Москов добави, че разговорът по време на съвещанието не е свързан с начина на явяване на изборите, а със смисъла за явяване с конкретни послания.  

Според Костов механизмът за връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски е много прост. ДСБ ще настоява да се обезсилят актовете на областните управители и на министъра на земеделието, с които незаконно са върнати имотите на Сакскобургготски и сестра му. Тогава Сакскобургготски ще протестира пред съда, който със сигурност ще се произнесе, че имотите не са негови, обясни Иван Костов. Според него министрите Асен Гагаузов и Нихат Кабил трябва да предприемат действия и да вкарат проблема в съд, въпреки че досега отказват да направят това.

ДСБ възлага на вътрешнопартийните комисии изготвянето на предизборна програма и провеждане на дискусии с професионални сдружения и съсловните организации в страната.

Ръководството на ПГ на ДСБ трябва да проведе консултации в парламента за постигане на съгласие за нов Избирателен кодекс, а в случай на неуспех да изготви проектозакон на партията за парламентарните избори.

Специализираната комисия и постоянният щаб за изборите на ДСБ в съответствие с устава да започнат подбор и подготовка на кандидатите за народни представители е другото решение на проведеното съвещание.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?