ДСБ се включва в дебата за ядрения референдум с комитет против АЕЦ "Белене"

"Демократи за силна България" ще учреди пред тази седмица Инициативен комитет срещу развитието на ядрената енергетика у нас чрез строителството на АЕЦ "Белене" и с него десните ще се включат в дебата за предстоящия на 27 януари идната година ядрен референдум. Този комитет ще се ръководи от депутата Иван Иваном, който е сред най-активните народните представители на "Синята коалиция" по енергийните въпроси и участва в работата на временната комисия, разследваща ядрения проект за злоупотреби.

Решението на ДСБ е да призове членовете и симпатизантите да дадат на допитването отговор "против" изграждането на нова ядрена централа, съобщиха от партията на пресконференция в понеделник. Според Иван Иванов, чрез "Белене" инициаторът на референдума БСП се стреми да продължи корупционните практики, които вече струват 1,4 млрд. лв. на българския данъкоплатец.

От партията на Иван Костов се надяват и чрез Инициативния комитет да развенчаят мита за евтин ток от "Белене" и да докажат, че всъщност той ще е три пъти по-скъп от произвеждания в АЕЦ "Козлодуй".

От това дали на 1 януари догодина ще поевтинеят парното и другите продукти на газ ще можем да съдим какви реално отстъпки са договорили миналата седмица с "Газпром" управляващите, коментира в отговор на въпрос Иванов. По думите му, с договора не са защитени интересите нито на българските граждани, нито на бизнеса.

Според ДСБ постигнатата цена в договора за новите доставки след 22012 г. далеч не е най-изгодната. Дори да е 405-420 долара за 1000 куб. м, интересите на домакинствата не са защитени, заяви Иван Иванов. Той отново напомни, че Германия, например, плаща на руския газов гигант 330 долара за 1000 куб. м.

Миналата седмица шефът на "Газпром" Алексей Милер обаче призова да се спрат сравненията в цените на газа за България и Германия, тъй като размерите на бизнеса, който има руският монополист с немски компании, са несъизмерими с българските.

ДСБ не приема и това, че срокът на новия договор е десет години с опция на шестата да се преговаря отново за цената и количествата на доставяната суровина. Предишният контракт бе с опции за предооворане на пет години.

С подписването на "Южен поток" България нарушава европейското законодателство, защото дори и да бъде договорен газ от други държави, "Газпром" няма да разреши той да бъде транзитиран по тръбите, твърдят десните. Според тях така се монополизирал пазарът. До 2-3 дни от ДСБ се надяват да имат и официалната позиция на Европейската комисия. Те са възложили на двамата евродепутати от Синята коалиция да разговарят по въпроса с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?