ДСБ сезира прокуратурата за гаф на Румен Петков

ДСБ сезира прокуратурата за гаф на Румен Петков

ДСБ сезира в четвъртък главния прокурор Борис Велчев за извършено престъпление от страна на вътрешния министър Румен Петков, който, според партията, е съставил документ с невярно съдържание. Става дума за писмо от 15 февруари т.г. до вътрешната парламентарна комисия, в която министърът е съобщил, че няма данни кандидатите за комисията по досиетата са били щатни или нещатни сътрудници на Държавна сигурност (ДС).

На 28 март обаче се оказа, че за номинираният от левицата Христо Марински е бил на резервен щат в ДС и е получавал заплата за това. В момента Марински е експерт по сигурността в президентството.

Данните за Марински бяха потвърдени в сряда от председателя на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ), който с колегите си от Димитър Дъбов (БСП) и Касим Дал (ДПС) са извършили справка в архивните фондове на МВР и са се запознали с личното кадрово дело на Марински.

След разкритията за връзките му с ДС той сам подаде заявление за отказ от участие в комисията по досиетата и то бе уважено.

Атанасов и части от ДСБ правят опити да ме дават на прокурор от 1995 г., заяви в отговор на въпрос на Mediapool министър Петков. “За тяхно съжаление, има становище на съответните служби, че няма никакво основание за това при положение, че поръчката очевидно е възлагана от тях”, допълни Петков.

Според Атанасов вътрешният министър е извършил престъпление по чл. 311 от Наказателния кодекс. Според разпоредбата длъжностно лице, което изготви документ с невярно съдържание, може да получи до 5 години затвор и лишаване от права да заема поста.

“В случая вътрешният министър чрез съставяне на документ с невярно съдържание, което е престъпление, се е опитал да подведе парламента”, каза още депутатът.

“По конкретния случай аз мисля, че навлизаме в комичната страна на въпроса. Първо, аз съм поканил представители на комисията да се запознаят с кадровите дела на хората, към които е предявен интерес – това са трима бивши служители на вътрешното министерство”, коментира Петков.    

Единият от тях бил на резервен щат в Държавна сигурност, втория – в Академията на МВР, където бил преподавател във Факултет “Сигурност”. “Абсолютно категорично заявявам, че в кадровите им дела няма следа те да са били формално ангажирани в структура на ДС, което практически означава, че не са работили за и в нея в качеството, което се изисква от закона”, обясни  министърът.

Той напомни, че изискванията на закона са били същите и за комисията “Андреев”.

По думите на Атанасов  обясненията на МВР са, че Марински е бил служител на тогавашната милиция и когато е станал ръководител в нея, е бил преназначен по щата на ДС.

“Според МВР това си е било практика по онова време, но е опит на виновните да излязат от тази скандална история. От самото начало, откакто бяха номинирани кандидатите, настоявах във вътрешната комисия да се изискат и представят от министъра на вътрешните работи личните кадрови дела на тези лица, които са били служители на МВР. До ден-днешен министърът отказва да изпълни това решение на вътрешната комисия. Доста нахално го прави и сега видяхме защо”, заяви Атанасов.

Петков счита за “непочтен воя, който се надава за Христо Марински”.

Марински е един изключително сериозен и отговорен човек и фактът, “че при абсолютно същите критерии е участвал и в комисията “Андреев”, която бе утвърдена от парламента с абсолютното мнозинство на същите тези хора, е достатъчно показателен, че те още тогава са оценили, че ген. Марински не е имал отношение, не е работил за структури на ДС – както казах той е бил в резервния щат”, продължи Петков.

Другият човек с формален запис в кадровото дело е Бойко Ганчевски, номиниран от ДПС. Той е преподавал психология в Академията на МВР.

“Разбира се, решението е политическо, кой да бъде кандидат и кой да не е”, каза още министър Петков.

“И двамата са изключително почтени и солидни хора, не са участвали в каквато и да е структурна единица в ДС. Този напън е и глуповат и удар в празно пространство и нагъл”, заключи Румен Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България