ДСБ ще бойкотира вота на недоверие към кабинета "Борисов"

Петър Москов и Радан Кънев, Сн. БГНЕС

Депутатите от ДСБ няма да участват в гласуването на вота на недоверие към правителството, внесен от Коалиция за България и ДПС в петък миналата седмица. Това обяви зам.-председателят на партията Радан Кънев в понеделник.

Дебатите по вота на недоверие, обявен като "провал на политиката на правителството в областта на правосъдието и вътрешните работи" ще бъдат във вторник на извънредно заседание на парламента. Вотът бе поискан от лявата опозиция, след като като в сряда миналата седмица излезе силно критичният доклад от петгодишния мониторинг на ЕК върху правосъдието и вътрешните работи на България. От левицата тогава обявиха, че основната вина за негативния доклад носи правителството на Бойко Борисов.

От ДСБ допълниха още, че депутатите на партията няма да присъстват и в пленарната зала, за да не поддържат кворума. Още в началото на дебатите чрез декларация от партията ще призоват "много мотивирано" партньорите си от СДС в ПГ на Синята коалиция също да се включат към своеобразния "бойкот".

"Надяваме се на подкрепа от СДС и новите му лидери", каза членът на националното ръководство на ДСБ Петър Москов, като за първи път, откакто съществува формулата на Синята коалиция от партията отправиха предложение до партньорите си от СДС чрез медиите.

От миналата седмица СДС е с нов лидер, избран на вътрешно-партийни избори. Това е Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, който е противник на споразумението за общи политически действия с ДСБ по формулата на Синята коалиция.

В понеделник от ДСБ обясниха още, че решението им да напуснат дебатите по вота на недоверие не може да се разглежда като индиректна подкрепа за ГЕРБ, защото политиката на управляващата партия се е провалила.

Но не само това правителство има заслуга за провала. Според ДСБ двата последователни кабинета, критикувани в доклада на Европейската комисия по правосъдие и вътрешен ред (на Станишев и на Борисов - бел. ред.), "са вкарали мафията в ЕС, а не българските граждани в Европа".

От ДСБ атакуваха и новата формация на Меглена Меглена Кунева и лично нея заради настояването ѝ мониторингът на ЕС върху България да продължи.

Кунева беше тази, която като главен преговарящ вкара мониторинга в договора, обясни Радан Кънев. Мониторингът обаче не може да въведе европейски правила на правосъдие у нас, а Евросъюзът няма други инструменти, добави той.

Затова, смятат от ДСБ, е необходимо национално съгласие българските граждани да влязат наистина в Европа."Няма да участваме във вота и защото смятаме, че такова съгласие в 41-то Народно събрание няма", подчерта Кънев.

По думите му този вот е необходим на БСП, за да критикува ГЕРБ, и на ГЕРБ, за да прехвърли отговорността върху социалистите и тройната коалиция. "Кое управление от двете е по-лошо, е тяхна работа, ние няма да участваме", отбеляза Петър Москов.

ДСБ смята, че изход от ситуацията са следващите избори, които, според партията, ще са успешни за нея и тя ще има свои представители в новия парламент.

"Атака" призова за създаване на правителство на националното спасение

В понеделник политическо предложение направи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Правителството да подаде оставка и да бъде съставен кабинет на националното спасение, формули той предложението си.

Сидеров разви сценария, при който тази идея може да се реализира. Първо трябва да бъде подадена оставка на сегашното правителство. Президентът би трябвало да връчи мандат за съставяне на ново правителство на най-голямата партия ГЕРБ и тогава управляващите вместо да съставят еднопартиен кабинет, да предложат широка коалиция на всички парламентарни и извънпарламентарни партии, поясни Сидеров.

Според него няма конституционни пречки, такова правителство би могло да се състави.

Това би било отговорното поведение на ГЕРБ, каза Сидеров и добави, че такава стъпка би била подкрепена от обществото.

Обсъждането на идеята, според Сидеров, може да стане на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, който е свикан за четвъртък.

И "Атака" няма да подкрепи ГЕРБ на вота на недоверие. "Атака" е против ГЕРБ, защото не се справя с управлението. Няма да ги подкрепим на този вот", каза Сидеров.

Според лидера на "Атака" това правителство събра материал не за един, а за повече вотове. "Все пак", обясни той, "вотът не може да мине, защото управляващите набират гласове чрез търговия с влияние, което се прави най-официално с легитимни методи за купуване на депутати".

Споделяне

Още по темата

Още от България