ДСБ ще дава Овчаров на прокуратурата

ДСБ ще дава Овчаров на прокуратурата

До края на седмицата ДСБ ще внесат в прокуратурата сигнал за корупция срещу министъра на икономиката и енергетиката и зам.-председател на социалистическата партия Румен Овчаров. Това съобщи лидерът на ДСБ Иван Костов във вторник след срещата си с главния прокурор Борис Велчев. В момента сигналът се подготвя от парламентарната група на партията.

Софийската организация на ДСБ поиска оставката на Румен Овчаров в понеделник, с мотива, че той е виновен за кризата в “Топлофикация – София”  и заради писмото на Валентин Димитров, съдържащо инициалите “Р.Овч.”, което уличавало министъра в корупция.

По време на срещата си Велчев и Костов са обсъдили отправените през последната година около 20 сигнала от ПГ на  ДСБ и от отделни депутати до прокуратурата. До момента от държавното обвинение е получен един положителен и един отрицателен отговор по сигналите, информира Костов. Първият е за експлантация на тъкани, по който е образувано е дело срещу бившия директор на “Бултрансплант”. Вторият е свързан с Главното мюфтийство.

Бойко Борисов притеснен от мудната прокуратура в Топлофикация-София

Притеснен съм от мудното действие на прокуратурата по случая "Топлофикация - София" и от честите медийни изяви на прокурорите по делото, заяви във вторник столичният кмет Бойко Борисов в коментар на последното развитие около аферите в столичното парно.

още

Лидерът на ДСБ призова отново компетентните български органи да изискат документите от иракска страна, свързани с финансирането на БСП от режима на Саддам Хюсейн, “за да се разбере защо социалистическата партия е спомената в доклад на ООН”, възложен от Съвета за сигурност на организацията. Единият от сигналите на ДСБ до прокуратурата е именно за незаконно финансиране на БСП от режима на Саддам по програмата “Петрол срещу храни”.

БСП, както и български фирми фигурират в доклада на ООН за злоупотреби с “Петрол срещу храни”, но до този момент българската прокуратура и външното ни министерство не са намерили за необходимо да изискат материалите, за да започне на проверка. Подобна проверка би засегнала настоящия президент и бивш лидер на БСП Георги Първанов, чийто съветник бе настоящият главен прокурор Борис Велчев.

ДСБ ще изпратят напомнително писмо до прокуратурата за подадените сигнали, по които няма отговор, а след като го получат ще обявят и оценката си за едногодишната работа на Борис Велчев.

Лидерът на ДСБ и бивш премиер освен това е поискал  всички актове на прокуратурата по аферата “Сапио”. Преди седмица, когато той се яви да даде обяснения по делото на съпругата си за Фондация “Бъдеще за България”, журналистите го попитаха дали е вярно, че е имал договорка с бившия главен прокурор Никола Филчев, прокуратурата да не го разследва. Разбира се, отговорът на Костов тогава бе отрицателен. След срещата си с Велчев във вторник Костов заяви, че е смятал, че за 15 г. “един мит ще се разпадне, когато не е подкрепен с доказателства”. Той обеща да даде материалите по аферата “Сапио” на медиите.

Във вторник се проведоха още срещи във Върховната касационна прокуратура. Първата бе между заместника на Велчев Камен Ситнилски и новоназначения шеф на контраразузнаването Иван Драшков. Журналистите, станали неволни свидетели на визитата, не получиха никаква информация за проведения разговор.

По-късно в кабинета на Борис Велчев се появи и вътрешният министър Румен Петков. След 15-минутен престой той напусна прокуратурата, тичайки, заобиколен от няколко охранители, с обяснението, че е “много добър в спринтовете на къси разстояния”.

Споделяне

Още от България