ДСБ ще участва в евровота с 13 кандидати

С 13 кандидати за евродепутати ще се яви партията "Демократи за силна България" (ДСБ) на изборите, обяви в неделя председателят на комисията по номинациите Екатерина Михайлова в присъствието на лидера на партията Иван Костов.

След събеседване с кандидатите са били допуснати всички претенденти. Това са Валентина Наумова, Василий Ишев, Вениамин Тодоров, Даниел Митов, Евелина Павловска-Живкова, Иван Иванов, Ивана Енева, Кина Андреева, Константин Димитров, Пламен Цветков, Светослав Малинов, Христо Даскалов и Цветнен Цветков.

По професия най-много са филолозите – трима, има по двама политолози и икономисти. Сред номинираните са и дипломат, инженер, историк, лекар, ветеринарен лекар, художник. Болшинството от претендентите са преподавали или продължават да работят в български и в чуждестранни университети. Всички имат професионален опит или специализации в международните отношения, международното сътрудничество, евроинтеграцията, финансите, енергетиката и икономиката. Най-младият ДСБ-кандидат за евродепутат е 29-годишният Даниел Митов.

Каква ще е подредбата на листата на ДСБ за евровота ще стане ясно след провеждането на шест регионални заседания в периода 9-18 март. На тях членове на партията и симпатизанти ще се запознаят с кандидатите по ред, определен с жребий, обясни Михайлова. Делегатите на тези заседания ще могат да задават въпроси на кандидатите и след това ще гласуват за предпочетения от тях претендент с интегрална бюлетина, в която ще са записани имената на всички кандидати според жребия.

Представителите на ДСБ ще могат да гласуват най-много за пет и най-малко за трима от номинираните. Крайното класиране на кандидатите за евродепутати ще се определя според общия брой на получените от тях делегатски гласове на шестте заседания.

Предложеният начин за подреждане на листата е по модел на използваната от Консервативната партия във Великобритания процедура за избор, допълни Екатерина Михайлова.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?