ДСБ ще увеличи настойчивостта си за реформи

ДСБ ще увеличи настойчивостта си за реформи

Партията “Демократи за силна България“ ще увеличи своята настойчивост ГЕРБ да довърши започнатите реформи, особено в социалната и здравната система, заяви в неделя лидерът на ДСБ Иван Костов след двудневното Национално съвещание на партията, провело се в Пловдив.

В реализирането на реформите в момента управляващите "се движат по ръба на някакъв ляв популизъм, като се поддават на натиска на обществото", смятат от ДСБ и затова настояват управляващата партия да започне незабавно да изпълнява своите ангажименти от антикризисния план от 1 октомври 2009 година, който бе подкрепен и от Синята коалиция.

Изявлението на Костов идва след като в понеделник той предупреди, че ДСБ може може да оттегли досегашната парламентарна подкрепа за ГЕРБ поради блокираните реформи и неефективни антикризисни мерки.

Различието и разделението между ДСБ и ГЕРБ ще се задълбочат, ако правителството се откаже от реформите, заяви преди по-малко от седмица Костов. Ако управляващите сменят намеренията си за промени в различните сектори, ще се стигне до обезсмисляне на функциите на ДСБ като гарант за реформите, посочи той тогава.

ДСБ ще отправя критики, но запазва подкрепата си към ГЕРБ, така както я заяви в началото, коментира в неделя Екатерина Михайлова. Запитана дали през тази година може да се очакват избори “три в едно“ тя каза, че на този етап не вижда нестабилна подкрепа на управляващите и не може да се говори за предсрочни парламентарни избори.

Независимо, че реформите са непопулярни и тежки, те трябва да се провеждат смело, а управляващите да не се поддават на натиск от страна на обществото, заяви Михайлова. По думите ѝ в тези случаи ГЕРБ тръгва решително, но после се плаши и отстъпва, а ДСБ е за това реформите да се довършат.

По думите на Костов в момента управляващите извършват реформи, с които се цели спирането на изтичането на бюджетни средства, но за това по думите му са необходими законодателни промени и адекватни политически решения.

Според ДСБ в 60-те антикризисни мерки на правителството има неостойностени мерки за подкрепа на пазара на труда и по думите на Костов ГЕРБ трябва да каже каква е тяхната цена.

В същото време от другия партньор в Синята коалиция – СДС, заявиха, че партията няма да подкрепи предложените от правителството 60 антикризисни мерки. Пред БНР заместник-председателят на СДС Румен Христов коментира, че ако бъдат извадени 40 - 50 хиляди служители от обществения сектор, ще бъде реализирана икономия, която би помогнала на бюджета.

На форума си в Пловдив ДСБ прие резолюция, в която са посочени принципите при изработването на новия Избирателен кодекс. ДСБ са за пропорционална избирателна система със запазен праг и преференциално гласуване, за постоянна изборна администрация и избирателни секции извън страната са в българските дипломатически представителства.

Михайлова коментира, че е почти сигурно предстоящите избори да бъдат "две в едно", тъй като президентските и местните са през една седмица и няма логика да се провеждат така. ДСБ ще се яви на тях във формат "Синя коалиция +".

Споделяне

Още по темата

Още от България