ДСБ сигнализира ОЛАФ и прокуратурата по случая с храните за бедни

Евродепутатът от Синята коалиция Светослав Малинов и АтанасАтанасов (ДСБ) подготвят досие и сигнал до ОЛАФ, прокуратурата иКомисията за защита на конкуренцията по случая със скандала схраните за бедни, раздавани по европейска програма за крайнонуждаещи се. Това обяви на извънредна пресконференция в неделя заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Сигналът описва корупционни схеми, по които фирмата,доставила разваления боб, печели поръчки на земеделскотоминистерство и на ДФ "Земеделие", включително и тази поевропейската програма за бедни, заяви Кънев.

"Схемата е класическа и може да бъде отнесена трайно назадвъв времето", коментира Кънев. В нея, наред със собственика наспечелилата фирма, подават оферти и други фирми, неговисъучастници - според Радан Кънев - които след това се оттегляти печели първата фирма, с цени над пазарните. Така програмата сеизточва, заяви Кънев, цитиран от БТА По думите му единствено цената заразваления боб била по-ниска.

От ДСБ изразяват притеснение и от информацията, че МВРизисква личните данни на пациенти по метадонови програми. Ставадума за над 1000 души, а програмите в момента са 33 за страната,каза Росица Рачева, член на софийската организация на партията.

Защо се изисква тази информация и какво ще стане с тези хора,попита тя. От ДСБ призовават представителите на програмите дакажат дали са дали данните на полицията, а Министерството наздравеопазването - дали това е законно.

Като "водевилна история" определи в отговор на въпрос РаданКънев новосъздадената коалиция между РЗС на Яне Янев и"Либерален алианс" на Веселин Марешки.

Споделяне

Още по темата

Още от България