ДСБ спечели в електронния вот

Партията на Иван Костов Демократи за силна България е събрала 850 електронни гласа от общо 4100 подадени виртуално бюлетини на сайта "Избори 2005". В 19 часа приключи пилотното електронно гласуване, което е замислено като експеримент за млади хора. Реално обаче мрежата не може да спре както по-възрастните участници, така и онези, които нямат навършена възраст за пускане на действителна бюлетина. Това съобщи пред журналисти в Пловдив проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединения блок на труда, инициатор на проявата.

Сайтът "Избори 2005" е отворен от Инициативен комитет "Бъдете граждани - гласувайте". Данните от електронното гласуване не са социологическо изследване и получената извадка няма да бъде представителна, уточни Петков. Това е виртуално гласуване с реални гласоподаватели и основната цел е да се провери дали младите хора имат вътрешна мотивация да гласуват и има ли място у нас електронното гласуване, допълни той.

ДСБ показа, че има най-много привърженици сред хората с достъп до интернет. Демократи за силна България са следвани от Новото време, което до обяд бе събрало 340 виртуални бюлетини. Новото време удържа втората позиция и след приключването на е-вота. Трети се нареди Съюзът на демократичните сили, следван от НДСВ, чиито привърженици до 12 ч. бяха пуснали едва 220 гласа, въпреки че жълтите аложиха много на компютризацията и информационните технологии, Дори за "закостенялата" БСП електронният вот по обяд бе отчел 300 поддържници. За Обединения блок на труд е-бюлетините по пладне бяха 135, но по-късно според твърденията на Петков са изпревалили столетницата, която на финала се нарежда на опашката с ДПС, което до 12 ч имаше отчетени само два гласа.

Най-голяма до 12 часа би активността на жителите от Варна, Габрово, София, Русе и Търговище, а само 13 бяха гласувалите пловдивчани, допълни проф. Кръстьо Петков.

Данните сочат, че най-много са гласували във възрастовата група 18 - 19 години, а 10 на сто от гласувалите са под 18 години. Като твърди привърженици на този вот проф. Петков посочи ДСБ, СДС, ОБТ, Новото време, а като най-сериозни противници - БСП и ДПС.

Петков смята, че електронното гласуване ще даде по-голям шанс на българите зад граница и най-вече на хората с двойно гражданство да участват в предстоящия на 25 юни действителен вот за Народно събрание. Според цитираните от него данни в Турция техният брой е над 120 000, 30 000 са в Македония и 8 000 в Молдова.

"Категорично два извода могат да се направят, това са и двете цели. Едното е да се покаже, че младите, когато им се предлага не ритуална, а модерна присъща на тях форма на гласуване, са активни. Няма да ходят до урните, но от компютрите го правят. Второто е, че може да се организира система дори и сега, поне за емигрантите да гласуват, за да вдигнем процента на гласуващите. Това е заявка и в България да става това, което става в Европа", допълни Кръстьо Петков.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?