ДСБ стана първата партия, официално подкрепила гей-парада в София

За първи път ежегодният гей-парад в София, който ще се проведе през уикенда, получи официална подкрепа от парламентарно представена политическа партия. Националното ръководство на Демократи за силна България (ДСБ) я изрази в писмо до организаторите на "София Прайд" 2010.

В писмото се посочва, че "като демократична и реформаторска партия, ДСБ подкрепя правото на всички граждани за публична изява и протест, уважава различието и е срещу всяка форма на дискриминация и всяка проява на ненавист и насилие".

Въпреки, че в писмото се посочва, че "като дясна партия ДСБ не споделя позицията на гей-общността за признаване на различни видове семейства", от ръководството уточняват, че са готови да обсъдят правните възможности за закрила на партньорските отношения на хомосексуалните.

"Правото на изразяване на различната сексуалност и защитата на хората с различна сексуалност от престъпления, мотивирани от омраза, поставят основата за постигане на европейско ниво на обществена толерантност", се казва още в писмото.

В същото време лидерът на "Атака" Волен Сидеров изрази отрицателно отношение към подготвяната проява с думите, че "демонстрацията на различност в сексуално отношение е излишна".

"Това е една демонстрация, която предизвиква реакции и това е излишно, според мене, защото пак ще има една седмица да се говори – трябва ли да го има, не трябва ли, кой с кого се сбил и т.н. Излишно напрежение се търси. Тези хора, които го правят, по-скоро търсят провокация”, каза той и допълни: "Какво демонстрират – "аз съм различен". Ами хубаво бъди си, само че аз сега какво да кажа: "Парад на хетеросексуалните да направим".

Подкрепа на парада дадоха посланиците на Великобритания и САЩ, след като преди тях Светият синод на Българската православна църква се противопостави на провеждането му и отправи обвинения в тежки грехове към бъдещите участници в проявата.

Миналата година парадът бе повече от скромен и служителите на реда бяха повече от самите участници. Ексцесии нямаше, въпреки заканите на млади националисти да осуетят мероприятието.

Споделяне

Още от България