ДСБ: Станишев и Орешарски прикриват престъпленията около имотите на ДПС

ДСБ: Станишев и Орешарски прикриват престъпленията около имотите на ДПС

Има политически чадър над ДПС и Ахмед Доган, който прикрива техните имотни злоупотреби, заяви в петък от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов. Той се позова на "кратка и непълна" информация, предоставена от НАП до комисията за борба с корупцията в Народното събрание, която разкрива част от престъпленията.

Преди осем месеца ДСБ предостави сигнал до прокуратурата и комисията по корупция с искане да бъдат проверени няколко имоти на ДПС, неофициално сочени като собственост на лидера на партията Ахмед Доган. Комисията поиска от НАП да провери финансовото състояние на фирмите, притежатели на имотите и самите имоти. В следващите месеци от НАП не бе подадена никаква информация по проверката, докато в петък от ДСБ не съобщиха, че в антикорупционната комисия е пристигнал "непълният" отговор от приходното ведомство.

От трибуната Иван Костов заяви още, че част от прословутите имоти работят като "перачници" за пари, друга са на търсени от прокуратурата подставени лица, а т. нар. "сараи" в столичния квартал Бояна са построени с източен ДДС. От ДСБ смятат, че че “Сараите”, парк “Росенец” в Бургас, хотел и спа център “Casa Domini” в Тетевен и “Орфей хотел” са собственост на "хронично губещи фирми, притежавани от поставени лица". В два от случаите собствениците са търсени от прокуратурата.

"Три от имотите –  “Сараите”, “Росенец” и “Casa Domini” са по същество перачници на пари в големи размери. Не е известно как се издържат. За строителство и ремонти са “похарчени” огромни суми, получени от необезпечени заеми и от бившата групировка “Мултигруп”, каза още Иван Костов.

Той припомни, че на НАП са ѝ трябвали 8 месеца за подготовката на информация, която може да бъде събрана за една седмица.

"Най-съществената част от информацията ще бъде предоставена вероятно през април, когато народните представители няма да могат да предприемат каквито и да било действия. По този начин премиерът Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски покриват с политически чадър злоупотребите на ДПС и Доган", добави още Костов.

По думите му "престъпленията" срещу българската финансова система са извършени по време на кабинета "Сакскобургготски", а след това прикрити от премиера Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски.

Според Костов прокуратурата и другите компетентни институции ще продължават да "прикриват" злоупотребите. "Не призоваваме нито една институция да направи нещо, защото, както досега, никой няма да направи нищо, докато тройната коалиция не бъде пратена в опозиция", допълни Костов.

Депутатът от ДПС Ремзи Осман отговори, че неговата партия вече е поискала от прокуратурата проверка на твърденията за имотите на Ахмед Доган. "За разлика от вас, ние не се притесняваме, обръщаме се към прокуратурата и мислим, че съдебната власт си върши работата добре", каза депутатът.

Осман се впусна в познатата атака към Костов, че трябва да бъде проверен от прокуратурата заради сделката за БГА "Балкан".

До този момент прокуратурата не е оповестила какво е излязло от проверките за законността на имотите на лидера на ДПС. Единствената информация по скандала излезе от Столичната община. От нея стана ясно, че голяма част от т. нар. "Сараи" в Бояна са построени без съответните строителни разрешителни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?