ДСБ стартира консултации за промяна в конституцията

Демократи за силна България (ДСБ) стартира тази седмица консултации с всички политически сили в парламента за промени в конституцията, които да позволят структурни реформи в съдебната система. Предвиждат се и разговори с министър-председателя Симеон Сакскобургготски като лидер на управляващата партия НДСВ, обяви ръководството на ДСБ с декларация в понеделник.

Идеята на лидера на ДСБ Иван Костов за преминаване на прокуратурата към изпълнителната власт бе лансирана и по време на срещите му в Брюксел преди седмица, а по-късно докладчикът на Европарламента за България Джефри ван Орден заяви пред ББС, че София трябва да преразгледа експедитивно цялостния проблем с контрола върху прокуратурата.

Декларацията на ДСБ от понеделник идва на фона на засилващата се кампания срещу Иван Костов от страна на прокуратурата и бившия вътрешен министър Богомил Бонев.

ДСБ предлага следствието да мине под шапката на МВР, като така формира единна структура с криминалната полиция, а прокуратурата да е към министерство на правосъдието. Министърът на правосъдието да бъде и главен прокурор, който да се избира от парламента по предложение на министър-председателя, отделно от останалия състав на министерския съвет, е другата ключова идея на ДСБ.

Тези промени в съдебната система да се гласуват от обикновено, а не от Велико народно събрание (ВНС), предлагат ДСБ. "Това зависи от политическата воля на партиите в НС, с които ще разговаряме тази седмица. Ако има консенсус за належащите промени в съдебната власт, 39 -то НС ще има мнозинство да ги осъществи на практика," обясни председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова. ДСБ няма да отправя ново питане към КС, който вече се произнесе, че за тези промени в основния закон се налага свикване на ВНС.

Прокуратурата е започнала проверка срещу Костов

Прокуратурата е започнала проверка срещу Иван Костов по сигналите на бившия министър на вътрешните работи Богомил Бонев за извършени престъпления, потвърди в понеделник следобед говорителят на Върховната касационна прокуратура Николай Марков. Според него за целта бил създаден екип от прокурори и следователи. За хода на разследването обществеността щяла да бъде информирана допълнително.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?