ДСБ: "УорлиПарсънс" е обслужвала интереса на Москва в "Белене"

Компанията има обща фирма с руската "Росатом"

Иван Иванов показва данни от руския регистър за общата фирма на "Росатом" с "УорлиПарсънс", сн. БГНЕС

Компанията "УорлиПарсънс", която е консултирала технически НЕК по проекта АЕЦ "Белене", е обслужвала интересите на Москва в ущърб на българските, обяви във вторник Иван Иванов, който е член на Националното ръководство на ДСБ.

Той представи копия от Търговския регистър на Руската федерация, според които на 31 август 2010 "УорлиПарсънс" учредява съвместно предприятие с държавната руска корпорация "Росатом". Става дума за компанията "Интер РАО ЕЕС", в която "УорлиПарсънс" държи 57.5%, а "Росатом" – 42.5%. Съвместната компания с общ капитал 38 милиона рубли има за цел общи инвестиции в енергийни проекти в Източна Европа.

ДСБ твърди, че от датата на регистрирането на тази компания "УорлиПарсънс", който е регистрирана в Австралия, и "Атомстройекспорт", която е дъщерна компания на "Росатом" за изграждането на АЕЦ по руски дизайн в чужбина, са свързани лица по смисъла на българския Търговски закон.

Договорът на "УорлиПарсънс" с НЕК за архитект-инженер на АЕЦ "Белене" е от средата на 2005 г. Не е ясно доколко договор на компании от страни извън ЕС подлежи на някаква регулация от страна на Комисия за защита на конкуренцията или друг орган.

Иван Иванов припомни, че "УорлиПарсънс" е изпълнявала надзорни и оценителски функции по взаимоотношенията на НЕК с АСЕ, включително е консултирала българската страна по търговския арбитражен спор за 1 милиард евро.

ДСБ прави това разкритие сега, защото едва сега партията е стигнала до тези документи. Иван Иванов допълни, че всеки който желае може да се запознае с тях в руските регистри, защото те са открити.

Според него българското финансово разузнаване е трябвало да знае тях. Иванов допуска, че тогавашният министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, вероятно не е знаел за тази обвързаност на "УорлиПарсънс".

Иванов смята, че документите могат да бъдат силен коз в арбитражното дело, заведено от руската страна за АЕЦ "Белене". От ДСБ призовават прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руската страна фирма да играе ключова роля по арбитражното дело.

Преди ден НЕК съобщи, че е прекратен договорът с "УорлиПарсънс". Съобщението бе направено два дни, след като държавното обвинение заведе дела за длъжностно присвояване и подбудителство срещу бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефторов, шефа на "УорлиПарсънс" в България Събин Събинов и собственика на "Риск инжинеринг" Богомил Манчев.

От "УорлиПарсънс" обаче коментираха пред Mediapool, че ще продължат да съдействат на българската държава пред арбитража в Париж в духа на добрите търговски практики, въпреки че им е прекратен договорът. Юристите на компанията в момента проучват мотивите на НЕК за спирането на контракта и ще се реши какво да се предприеме. От месеци насам обаче консултантът и без това работел в посока консервация на площадката за АЕЦ "Белене".

Веднага след пресконференцията на ДСБ от прокуратурата коментираха, че изнесените факти са им известни и са взети предвид при образуването на делото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес