ДСБ: Управляващите да отчетат действията си при кризата със заложниците

Демократи за силна България (ДСБ) ще поискат управляващите да отчетат със специални доклади действията на институциите по време на кризата с българските заложници в Ирак. Това трябва да стане пред парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност, посочи зам.-председателят на парламента Асен Агов.

Константин Димитров от Националното ръководство на Демократи за силна България заяви, че от партията ще търсят не толкова вина, а поуки от кризата със заложниците ни, тъй като по думите му не се знаят много неща, касаещи стратегията и тактиката на кабинета по случая. Според Асен Агов все още не е ясно дали са използвани всички възможности.

От ДСБ смятат, че остават отворени въпросите какво е правил ген. Бойко Борисов в Турция и къде е бил премиерът през всичките тези дни.

ДСБ заявиха също, че е неясен и въпросът защо по време на кризата с българските заложници президентът Георги Първанов е легитимирал чрез свои срещи граждани от иракски произход, които живеят в България, но са принадлежали към тайните служби на Саддам Хюсеин. От партията не конкретизираха имена, но посочиха, че двойната, според тях външна политика, водена от президента заедно с БСП и от друга страна, външния министър Соломон Паси, е довела до синдрома на несигурността в българската външна политика.

България има "две политики" на отбрана

Демократи за силна България представиха оценката си за работата на кабинета за последните три години в областите външна политика и отбрана, като обвиниха НДСВ, ДПС и БСП във водене на паралелни и разнобойни политики и отстояване на корпоративни интереси

Според оценката на ДСБ България има две политики на отбраната - едната на българския президент и върховен главнокомандващ съвместно с ръководството на ГЩ, а другата - на ръководството на МО. Така страната ще се превърне в ненадежден съюзник и партньор в свободния свят. От ДСБ смятат, че има спад на обществената подкрепа за важни външнополитически решения на страната.

Премиерът все още не е обяснил целите и мотивите на водената външна политика, каза Константин Димитров. Според него това предизвиквало хаос и объркване както сред сънародниците ни, така и сред международните партньори.

Оценката на ДСБ е, че България не води пълноценна регионална политика в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

По отношение на кризата с българските медицински сестри в Либия, които на 6 май получиха смъртни присъди, от ДСБ изтъкнаха, че не е ясно защо процесът се гледа априори като политически и какво е наложило отказа от следваната политика, квалифицираща процеса като юридически.

Константин Димитров и допълни, че според него решението на сегашния кабинет да гледа на процеса като на политически е неправилна стъпка.

ДСБ иска да се запознае с начина, по който ще се избира лобистка фирма във връзка с възстановяването на иракския дълг към България, каза Димитров. По време на кабинета на Иван Костов също бяха правени подобни сондажи, припомни Асен Агов. Тогава предложенията на фирмите били отхвърлени защото комисионната била много висока, добави той.

Споделяне

Още от България