ДСБ: Управляващите изкараха в своя защита хора, които не знаят имената им

От партията започват разговори със синдикатите и работодателските организации за по-голям опозиционен натиск

Радан Кънев и Димитър Бъчваров. Сн. БГНЕС

Да протестират в защита на бюджета бяха изкарани хора, които не знаят името на финансовия министър, на премиера, на президента, чиято оставка искаха, каза в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев в коментар на провелия се в петък контрапротест в защита на управляващите.

 

"За съжаление и с гласовете на такива хора в България се печелят избори и се формира изобщо властта. Това, което се случи в петък, изразява волята на сегашното управление на официалната тройна коалиция между БСП, ДПС и "Атака" да запази властта в България на всяка цена", допълни той.

Радан Кънев обясни, че според анализите на ДСБ правителството на Пламен Орешарски работи с "най-слабия управленски документ в историята на България".

"В него няма нито едно конкретно изречение, той е доста по-слаб от предишната програма на БСП. Няма нищо конкретно за антимонополното законодателство, освен празни приказки, няма нищо съдържателно за пазара на труда, които са най-тежките проблеми пред българското общество. Няма нищо за прозрачността на държавните разходи, която предизвика този протест срещу бюджета, защото нямаше прозрачност как ще се харчи новият дълг от 1 милиард лева", коментира лидерът на ДСБ.

Според него управленската програма на правителството не прави нито една крачка напред спрямо предходните управляващи и затова от ДСБ я наричат "програма на застоя, бедността и зависимостта от монополите и олигархията".

"Управляващата тройна коалиция, която нарекохме нечиста, иска властта на всяка цена единствено в услуга на монополите и олигархията. Ние ще продължим много активно да подкрепяме протестите с надеждата, че през септември те ще бъдат много масови", каза Кънев.

ДСБ и Реформаторският блок ще се опитат да използват всички възможности на извънпарламентарна политическа опозиция, което включва срещи със синдикатите и работодателските организации за управленската криза в страната.

"На първо място с КТ "Подкрепа", която изрази сходно на нашето отношение към това управление. Ще имаме срещи с работодателите и с КРИБ, която зае нашата позиция против актуализацията на бюджета. Тази седмица още в петък най-вероятно ще представим модел на извънпарламентарен политически контрол върху дейността на правителството", каза Кънев.

Той обяви още, че парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ е неефективна като противопоставяне на олигархията.

"Протестът има за цел сваляне на правителство, в което няма доверие, и нови изброи, които да доведат ново управление на страната. Ние ще подкрепяме протестите, но ще използваме всички други политически механизми като алтернатива на протестите", каза Кънев.

Споделяне

Още от България