ДСБ: Външното министерство дискриминира в полза на кадрите от Държавна сигурност

ДСБ: Външното министерство дискриминира в полза на кадрите от Държавна сигурност

БСП и ДПС дискриминира всички български граждани за сметка на бившите кадри на репресивния апарат на комунистическата власт, заяви Албена Палпурина от ДСБ в петък по време на пресконференция за отчитане на т. нар "извънпарламентарен контрол", който партията се зарече да осъществява. ДСБ обяви преди няколко седмици, че подема инициативата за контрол на управляващите чрез отправяне на запитвания по реда на Закона за достъп до обществена информация.

От партията са изпратили до Министерството на външните работи питане защо е назначен кадърът на ДС Георги Димитров за секретар на институцията. Той е бил агент в Първо и Второ управление на ДС.

"Отговорът, който получихме от МВнР, е много интересен, и той гласи, че законът, който засяга лустрацията на агентите на ДС, всъщност неговата функция не е да ограничава, а да информира. Като се съобразява със Закона МВнР, не осъществява дискриминация на служители на министерството на база принадлежност към бившата ДС, а ги оценява по техния професионализъм", коментира Палпурина.

По думите ѝ това означава, че БСП и ДПС дискриминират всички български граждани за сметка на бившите кадри на репресивния апарат на комунистическата власт.

"Кадрите на ДС се поставят приоритетно на всички висши и високоплатени държавни длъжности и излиза така, че единствените компетентни хора в цяла България, които биха могли да заемат тези длъжности, са агентите на ДС – тези доносници. Останалите граждани очевидно не сме равнопоставени с тях и единствените права, които ние имаме, е да плащаме данъци и да им плащаме високите заплати и високите пенсии", допълват от ДСБ.

От ДСБ са изпратили и питания защо е увеличена зоната за сигурност около парламента, другият въпрос е за назначението на Теодор Русинов за консул в Битоля. Русинов бе освободен от президента Росен Плевнелиев като посланик в Албания заради свързаността му с ДС. Формацията не е получили отговор от премиера и за заседанието на Съвета по сигурността, проведено на 30-и август.

Атанас Атанасов от ДСБ критикува и внесения проект за промяна в Закона за досиетата, която цели да скрие всички кадри на ДС, които са останали на работа в службите след 1990 година.

Тези промени за опасни за сигурността на страната, смята той и цитира и наставление на ЦК на БКП за кадровата работа в ДС: "За офицери в ДС да бъдат назначавани синове и дъщери на българския народ, безпределно верни на БКП и на дружбата със Съветския съюз”.

"Питам аз кой упражнява дискриминация. Четиридесет и пет години българският народ бе дискриминиран за сметка на комунистическата номенклатура и това продължава и до днес", каза Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България