ДСБ внася искане за конкурс за завода за смет в София

ДСБ внася искане за конкурс за завода за смет в София

Проект за провеждането на публична процедура за решаването на проблемите с битовите отпадъци в София и избор на изпълнител на строежа на завод за тяхната преработка, ще внесе ДСБ в Столичния общински съвет. Това съобщи на пресконференция в неделя лидерът на столичната организация на Демократи за силна България Атанас Атанасов. Реакцията на партията идва два дни, след като стана ясно, че градските съветници Пламен Илиев (Демократи за София) и Радослав Тошев (“Гергьовден”) са внесли доклад за започване на преговори с шведската фирма “Текниска Веркен”.

Според ДСБ това е конфликт на интереси и  нищо не налага директните преговори с изпълнител при положение, че предстои провеждането на конкурс или търг за избор на технология и изпълнител на сторежа.

В продължение на три години СОС бездейства и сега, в края на мандата си, се е разбързал, за да реши проблема, посочи Атанасов, според когото не е ясно каква цена ще бъде платена за съоръжението на преработка на столичната смет, след като се заобиколят законите.

Да се намери най-изгодният вариант за жителите на столицата, а не за посредниците, които ще сключат сделката, призовават от ДСБ. Според представителите на партията преминаването към директни преговори за построяването на столичния завод за смет е опит за ощетяване на гражданите.

В същото време кметът на София Бойко Борисов се срещна с представители на протестиращите жители на с. Горни Богров и им обеща да ги информира 24 по-рано за деня, когато ще започне возенето на отпадъци на тамошната площадка за временно съхранение на столичните отпадъци. Камионите нямада  тръгнат в понеделник, увери Борисов.

Въпреки обещанието хората ще продължат мирните си протести, но без да блокират пътищата. В ранния следобед започна и демонстрация на жители на близкото село Мусачево, което също е против временното съхранение на балите край двете населени места.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?